ARAŠIDOVÝ OLEJ
Kategória: | Konvenčné |
---|---|
Varianta: | 250 ml |
ARASHIDE OIL
Lahodná chuť a nápadité podtóny arašidov. Pre tieto a ďalšie vlastnosti si vás tento arašidový olej získa. Kým dodá ten správny nádych šalátovým dipom, domácim dresingom a majonézam. Ázijské špeciality dovedie k dokonalosti. Navyše je stabilný a dá sa používať aj v horúcej kuchyni.
História
Poklad Inkov
Arašid, nenápadná strukovina, ktorú pestovala jedna z prvých civilizácií, juhoamerickí Inkovia. Jej plod, arašid, bol pre nich nielen výživnou pochúťkou, ale aj čistým darom prírody, ktorý prostredníctvom rituálov obetovali božstvu slnka. [1]
Tajomstvá ázijskej kuchyne
Harakteristická chuť arašidového oleja je jednou zo základných chutí ázijskej kuchyne už tisícky rokov. Ak si radi pripravujete ázijské špeciality doma a máte pocit, že im stále niečo chýba. Pravdepodobne ide o arašidový olej. [1, 2]
Spracovanie
Šetrne lisované, lisované za studena
Arašidový olej sa získava z jadier arašidov najšetrnejším spôsobom, lisovaním za studena. Týmto spôsobom sa zachováva maximálne množstvo vitamínov, minerálov a ďalších prospešných látok.
Zloženie a vlastnosti
Nenasýtené mastné kyseliny a vitamín E
Zloženie arašidového oleja tvoria najmä mono a polynenasýtené mastné kyseliny v ich jedinečnom pomere. Prítomný je aj vitamín E rozpustný v tukoch, ktorý okrem iného zabraňuje nadmernej oxidácii. [3]
Stabilný olej aj na teplú kuchyňu
Arašidový olej má ako jeden z mála rastlinných olejov relatívne dobrú tepelnú stabilitu. Možno ho teda používať aj v horúcej kuchyni.
Alergici pozor
Ak trpíte zvýšenou citlivosťou a/alebo alergiou na arašidy a výrobky z nich, potom sa arašidovému oleju úplne vyhnite.
Použitie
V dipoch, dresingoch, majonézach a ázijských špecialitách
Arašidový olej lisovaný za studena sa vyznačuje lahodnou chuťou s nápaditými arašidovými podtónmi. Dodáva ten správny nádych šalátovým dipom, domácim dresingom a majonézam. Ázijské špeciality, tie dovedie k dokonalosti. Navyše je stabilný a môžete ho používať v horúcej kuchyni.
Zdroje
[1] O.Hammons, R.; Herman, D. Kapitola 1 - Pôvod a raná história arašidov. Peanuts 2016, 1-26.
[2] Ondulla, T. T. Nutričná chémia arašidov (Arachis hypogaea). Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2018, 58 (17).
[3] Arya, S.; Salve, R.; Salve, A.; et al. Arašidy ako funkčná potravina: prehľad. J. Food Sci. Technol 2016, 53 (1), 31-41.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.