Neohodnotené

ARGANOVÝ OLEJ, 50 ML

Rastlinný olej lisovaný za studena. Rastlinné oleje sa nazývajú tekuté ľahké. Sú zásobárňou energie a mnohých jedinečných látok a živín. Použitie ako surovina.
Variant
Vypredané
Kód: 2000000100500016
€8,72 / ks
Kategória: Nejedlé

Argánový olej sa získava z plodov argánie tŕnistej, ktorá rastie len v juhozápadnej časti Maroka a je dominantným stromom endemického ekosystému známeho ako arganový les. Je to suchomilný strom podobný olivovníku. Kvety sú malé a žltkasté, plod je žltá kôstkovica.

Argánový olej je jedným z najdrahších a najcennejších olejov používaných v kozmetickom priemysle. Je bohatý na tokoferoly, karotén a esenciálne mastné kyseliny. Jeho výroba je stále tradičným ručným procesom na kamenných mlynoch a je veľmi zdĺhavá - jeden liter arganového oleja sa vyrobí za 20 hodín a spotrebuje sa naň až 30 kg plodov zo 4 stromov.

Berberské ženy používajú olej na skrášlenie pleti a udržanie mladistvého vzhľadu. Olej totiž obsahuje vysoký podiel vitamínu E, a tak chráni pokožku pred poškodením spôsobeným voľnými kyslíkovými radikálmi. Olej má aj kulinárske využitie.

Český botanický názov: Argánia tŕnitá Anglický názov: Argan Latinský názov: Argania Spinosa Krajina pôvodu: India