JAČMENNÁ TRÁVA, 250 G
Kategória: | Doplnky stravy |
---|---|
Varianta: | JAČMENNÁ TRÁVA, 250 G |
Položka bola vypredaná… |
História
Jačmeň zelený sa považuje za jednu z najstarších zelených kultúrnych rastlín. Jeho účinky boli objavené už pred 7000 rokmi v oblasti starovekej Číny. Na základe jej priaznivých účinkov sa používanie tejto rastliny rozšírilo po celej Ázii a následne aj na Blízky východ. V nasledujúcich rokoch sa povedomie o jačmeni rozšírilo do Európy a ďalších oblastí sveta. Veľmi obľúbená bola aj v starovekom Ríme, kde bola jednou zo špeciálnych potravín, ktoré dostávali gladiátori na zlepšenie svojich výkonov.
Pôvod a pestovanie
Táto zelená rastlina pochádza z Indie, kde sa pestuje od nepamäti. Je to veľmi rýchlo rastúca rastlina. Do desiatich dní od zasadenia semienok vyrastú mladé zelené výhonky. Výhonky sa zbierajú 20. deň po vyklíčení, teda na začiatku života rastliny. Rastliny zozbierané v tomto štádiu rastu sú dôležitým zdrojom živín a biologicky aktívnych látok.
Výrobný proces
Na rozdiel od sušených extraktov, ktoré sa vyrábajú zo sušenej extrahovanej šťavy, sa pri výrobe nášho produktu úplne vynecháva proces extrakcie. Náš výrobok sa preto vyrába odlišným spôsobom, ktorý zahŕňa tieto procesy. Zozbierané výhonky mladého jačmeňa sa jemne vysušia a potom sa rozomelú na výsledný prášok. Je šetrne spracovaná, aby si zachovala čo najviac svojich jedinečných vlastností a maximálnu výživovú hodnotu.
Zloženie a vlastnosti
Vzhľadom na čas zberu a následné šetrné spracovanie klíčkov ide o nutrične významný produkt. Mladý jačmeň v prášku je bohatým zdrojom minerálov, vitamínov, aminokyselín a ďalších fytonutrientov v čisto prírodnej forme. Niektoré z obsiahnutých látok sú však citlivé na vyššie teploty, a preto by sa mal jačmeň konzumovať za studena. Nemiešajte s horúcimi nápojmi, pretože by mohlo dôjsť k poškodeniu aktívnych enzýmov.
Ak sú výhonky mladého jačmeňa tiež prirodzeným zdrojom vo vode nerozpustných látok, prášok je vo vode rozpustný len čiastočne. Nerozpustné častice môžu na dne nádoby vytvoriť usadeninu, čo je pre mladý jačmenný prášok celkom prirodzené. V prípade, že sa vytvorí usadenina, odporúča sa obsah nádoby znovu premiešať a vypiť celý obsah nádoby. Prášok z mladého jačmeňa je ideálnou prísadou do ranných smoothies, studených kaší alebo jogurtov, kde sa vďaka ďalším zložkám lepšie rozptýlia malé čiastočky tohto prášku.
Odporúčané dávkovanie
Vmiešajte 1 polievkovú lyžicu (7 g) denne do vody, džúsu, mlieka, kaše, smoothies, cereálií alebo iných potravín. Denný príjem jačmeňa: 7 gramov.
Upozornenie
- Neprekračujte odporúčanú dennú dávku.
- Tento výrobok nie je určený na nahradenie pestrej a vyváženej stravy.
- Uchovávajte mimo dosahu detí.
- Nevhodné pre deti do 3 rokov, tehotné a dojčiace ženy.
- Skladujte v suchu, chráňte pred teplom.
Balenie:
- 250 g
Pôvod: India
Zdroje
[1] VENUGOPAL, Shonima a Uma M. IYER, 2010. LIEČBA DIABETICKEJ DYSLIPIDÉMIE SUBATMOSFÉRICKÝM DEHYDROVANÝM PRÁŠKOM Z JAČMENNEJ TRÁVY. International Journal of Green Pharmacy. 4(4), 1-6.
[2] ZENG, Yawen et al. 2018. Preventívna a terapeutická úloha funkčných zložiek jačmennej trávy pri chronických ochoreniach u ľudí. Hindawi-Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 1-15.
[3] KOGA, Ryota et al, 2013. Vplyv fotožiarenia na rast a zloženie zložiek mladého zeleného jačmeňa (Hordeum vulgare). Agricultural Sci. 4(4), 185-194.
[4] ASTOLFI, Stefania et al., 2010. Dodanie síry mladým semenáčikom jačmeňa s nedostatkom S obnovuje ich schopnosť vyrovnať sa s nedostatkom železa. Journal of Experimental Botany. 61(3), 799-806.
[5] BENEDET, JOHN A., HISAO UMEDA a TAKAYUKI SHIBAMOTO, 2007. Antioxidačná aktivita flavonoidov izolovaných z mladých zelených listov jačmeňa voči biologickým lipidovým vzorkám. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 55, 5499-5504.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.