Neohodnotené

BIO AGÁVOVÝ SIRUP

Zlatá alternatíva, ktorá vám osladí život. Agávový sirup je vynikajúci do ovocných šalátov, nápojov, cereálií, müsli, dezertov,... palacinky a palacinky. Jeho sladivosť je 2-krát vyššia ako u bieleho rafinovaného cukru alebo medu.
Variant
Dodanie do 10 dní (1 ks) Dodanie: 3-5 pracovných dní (1 ks) Dodanie do 10 dní (1 ks) Zvoľte variant
Kód: 4000000050000006 4000000050000016 4000000080000001 Zvoľte variant
€45,32 / ks €40,46 / ks €10,02 / ks od €10,02 / ks
Kategória: Prírodné sladidla

História

Azteci a osadníci vyprahnutej Severnej Ameriky

Už počas existencie starých indiánskych kmeňov bola táto obrovská šťavnatá rastlina veľmi vyhľadávaná, najmä pre jej lahodne sladkú chuť. Vtedajší Aztékovia považovali sladký nektár z listov agáve za najcennejší. Používali ho na výrobu tradičných bylinných likérov a iných zmesí, ktoré sa používali pri rituáloch.

Vďaka prízemným, dužinatým listom, ktoré dokážu zadržať veľké množstvo vody, sa agáve darí aj v suchých, piesočnatých oblastiach Severnej Ameriky. Tu slúžil ako potrava pre vtedajších osadníkov. Listy agáve pre ich výnimočné účinky hojne využívali aj vtedajší liečitelia, ktorí prikladali narezané listy na bolestivé a opuchnuté rany.

Agave bola pôvodne divoká rastlina. S rozvojom poľnohospodárstva bola rastlina domestikovaná a následne pestovaná na novozaložených plantážach rozšírených najmä v teplých oblastiach dnešného Mexika.

Agáva je tiež surovinou na výrobu tradičnej mexickej tequily, čo vyplýva z jej latinského názvu Agave Tequilana.

 

Pôvod a pestovanie

Sukulentná rastlina z Mexika, ktorá nesmie chýbať

Pôvod agáve smeruje najmä do oblasti dnešného Mexika, kde táto sukulentná rastlina hojne rastie dodnes. Vo voľnej prírode je ľahko rozpoznateľný vďaka svojmu obrovskému vzrastu a typickému vzhľadu.

Základ rastliny tvorí prízemná ružica, ktorú tvoria takmer dva metre dužinatých listov, ktoré zbierajú vodu. Vďaka nim môže agáva prežiť v takýchto suchých oblastiach. Z prízemnej ružice vyrastá kmeň vysoký až 5 metrov, na ktorého vrchole je rozvetvené kvetenstvo nazývané pina alebo hlava.

Sladký nektár získaný z listov sa jemne zahusťuje pri nízkych teplotách na výsledný sirup zlatistej farby. Sladký nektár sa získava len z rastlín, ktoré dosiahli fyziologickú zrelosť. Agáva si však dáva načas, pretože toto želané štádium dosiahne až vo veku 6 rokov.

 

Zloženie a vlastnosti

Až 2x viac sladkosti ako biely rafinovaný cukor a med

Agávový sirup má vďaka svojmu jedinečnému zloženiu typickú zlatistú farbu a sladkú chuť pripomínajúcu karamel. Vďaka šetrnému spôsobu spracovania sa vo výslednom sirupe zachováva maximálny obsah prirodzene sa vyskytujúcich látok. V závislosti od pomeru a rôznych druhov obsiahnutých monosacharidov má tento zlatý sirup až dvakrát vyššiu sladivosť ako biely rafinovaný cukor alebo med. S agávovým sirupom preto narábajte opatrne - na osladenie jedla stačí polovičné množstvo.

 

Návod na použitie

Na ovocné šaláty, nápoje, cereálie, müsli, dezerty,...

Agávový sirup môžete použiť ako alternatívu bieleho rafinovaného cukru, medu a iných sladidiel.Sladivosť agávového sirupu je veľmi vysoká. Preto na osladenie jedál stačí len polovičné množstvo.

Vďaka sladkej chuti a jemne karamelovej vôni ním môžete ochutiť rôzne ovocné šaláty, nápoje, cereálie, müsli a dezerty. S týmto sirupom sú obľúbené palacinky a lievance. Používa sa aj v slanej kuchyni, kde sa môže pridávať do šalátových dresingov a rôznych marinád, najmä pre svoje ochutnávacie vlastnosti.

 

Na záver

  • Sladidlo
  • Zdroj rafinovaného cukru a iných sladidiel
  • Organická kvalita
  • Vhodné pre vegánov
  • Vhodné pre vegetariánov

 

Zdroje

REGALADO-RENTERÍA, Evelyn, Juan Rogelio AGUIRRE-RIVERA a César Iván GODÍNEZ-HERNÁNDEZ, 2020. účinky fruktánov z agáve, inulínu a škrobu na aspekty metabolického syndrómu u zdravých potkanov Wistar. ACS Omega. (5), 10740-10749.

L. WILLEMS, Jamie, a Nicholas H. LOW, 2012. Profily hlavných sacharidov, polyolov a oligosacharidov agávového sirupu. Použitie týchto údajov na analýzu pravosti. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 60(35), 8745-8754.

G. LOPEZ, MERCEDES, NORMA A. MANCILLA-MARGALLI a GUILLERMO MENDOZA-DIAZ, 2003. Molekulárna štruktúra fruktánov z Agave tequilana Weber var. azul. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 51(27), 7835-7840.

ANTONIO MORALES-SERNA, José et al. 2010. Homoisoflavanóny z Agave tequilana Weber. Molecules. 15(5), 3295-3301.

VALENZUELA, Ana, 2011. Nový program pre krajové odrody modrej agáve: potraviny, energia a tequila. Global Change Biology BIOENERGY: Universidad de Guadalajara, Guadalajara, Mexiko. 3, 15-24.

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie