Organický horčicový olej
Kategória: | Na konziumáciu |
---|
História
Súčasťou horčicových zábalov a uvoľňujúcich mastí
Horčica sa považuje za jednu z najstarších pestovaných olejnín vôbec. Zmienky o žltých semenách získaných z tejto rastliny sú zaznamenané v tisícročných sanskritských záznamoch. S príchodom prvých lisov sa z týchto semien začal získavať horčicový olej, a to nielen na území dnešnej Indie. Pre svoje hrejivé účinky sa tento bohatý zlatý zázrak stal neodmysliteľnou súčasťou horčicových zábalov a upokojujúcich mastí.
Dôležitú úlohu zohráva aj v kuchyni
Najmä pre svoje prirodzene konzervačné vlastnosti a korenistú chuť, ktorá sa stále považuje za jednu zo základných chutí tradičných indických jedál. [1][2][3][4]
Pôvod a pestovanie
Zlatý zázrak, ktorý sa skrýva v šebuli
Táto jednoročná olejnina dorastá do výšky jedného metra a kvitne menšími, bledožltými kvetmi, ktoré sú usporiadané v strapcovitých kvetenstvách. Plody horčice sú kratšie prívesky pokryté drobnými chĺpkami. Vo vnútri pestíkov sú zachované horčičné semená žltej farby, z ktorých sa získava horčičný olej. [1][2][3][4]
Zloženie a vlastnosti
Je to jedlý jednodruhový olej, ktorý vo svojom zložení obsahuje prevažne nenasýtené mastné kyseliny. Vďaka šetrnému procesu lisovania a vynechaniu procesu rafinácie si olej zachováva prírodné farbivo, ktoré je zodpovedné za jeho žltý až zlatý odtieň.
Horčicový olej je tiež cenným zdrojom esenciálnych minerálov, vitamínov rozpustných v tukoch a ďalších fytonutrientov v najprirodzenejšej forme.
Lisovanie za studena zachováva v oleji maximálne množstvo prospešných látok
Proces lisovania oleja upravujeme tak, aby teplota nepresiahla 42 °C. Tým sa zabráni strate tepelne labilných látok a zbytočnej degradácii výsledného oleja. Tento olej je RAW, lisovaný za studena.
Olej sa vyrába v našom výrobnom závode
Horčicový olej sa vyrába so starostlivosťou a láskou v našom výrobnom závode v Ostrave.
Návod na použitie
Pikantná chuť a horčicová aróma má mnohostranné využitie
Vďaka svojej pikantnej chuti a horčicovej aróme je tento olej ideálnou surovinou na prípravu rôznych salátov, zeleninových a strukovinových jedál. Má vynikajúce absorpčné vlastnosti, vďaka ktorým ho môžete použiť aj pri marinovaní mäsa - korenie sa lepšie vstrebáva a hotové mäso má jemnejšiu konzistenciu. Horčicový olej môžete použiť aj pri pečení chleba alebo iného slaného pečiva. Chlieb je krásne žltý, mäkký a po upečení dlhšie vydrží. Prirodzene sa vyskytujúce konzervačné látky predlžujú trvanlivosť výslednej potraviny.
Zdroje
[1] WU, Y. et al. 2016. vo vode rozpustný sliz zo žltej horčice: A novel ingredient withpotent antioxidant properties. International Journal of Biological Macromolecules. 91, 710-715.
[2] AKBAR, Shahid, 2020. príručka 200 liečivých rastlín [online]. Springer [citované 2020-05-26]. ISBN 978-3-030-16807-0. Dostupné z: https://doi-org.proxy.k.utb.cz/10.1007/978-3-030-16807-0
[3] BOSCARO, Valentina et al. 2018. Antiproliferačné, proapoptotické, antioxidačné a antimikrobiálne účinky extraktov Sinapis nigra L. a Sinapis alba L. Molekuly. 23(11), 3004.
[4] YAN-FANGA, Xian et al. 2018. Porovnanie protizápalových účinkov Sinapis alba a Brassica juncea na myšacích modeloch zápalu. Fytomedicína. 50, 196-204.