Neohodnotené

Organický horčicový olej

RAW, za studena lisovaný horčicový olej, ktorý si vďaka šetrnému spôsobu spracovania **zachováva maximálne množstvo prospešných látok**. Vyrábame ho s láskou a starostlivosťou v našom výrobnom závode v Ostrave.
Variant
Dodanie do 10 dní (1 ks) Dodanie do 10 dní (1 ks) Dodanie do 10 dní (1 ks) Dodanie: 3-5 pracovných dní (1 ks) Zvoľte variant
Kód: 4100000500000009 4100000500000012 4100000025000004 177/1001780010 Zvoľte variant
€56,02 / ks €57,54 / ks €5,28 / ks €8,12 / ks od €5,28 / ks
Kategória: Na konziumáciu

História

Súčasťou horčicových zábalov a uvoľňujúcich mastí

Horčica sa považuje za jednu z najstarších pestovaných olejnín vôbec. Zmienky o žltých semenách získaných z tejto rastliny sú zaznamenané v tisícročných sanskritských záznamoch. S príchodom prvých lisov sa z týchto semien začal získavať horčicový olej, a to nielen na území dnešnej Indie. Pre svoje hrejivé účinky sa tento bohatý zlatý zázrak stal neodmysliteľnou súčasťou horčicových zábalov a upokojujúcich mastí.

 

 

https://vimeo.com/538652541

 

Dôležitú úlohu zohráva aj v kuchyni

Najmä pre svoje prirodzene konzervačné vlastnosti a korenistú chuť, ktorá sa stále považuje za jednu zo základných chutí tradičných indických jedál. [1][2][3][4]

 

Pôvod a pestovanie

Zlatý zázrak, ktorý sa skrýva v šebuli

Táto jednoročná olejnina dorastá do výšky jedného metra a kvitne menšími, bledožltými kvetmi, ktoré sú usporiadané v strapcovitých kvetenstvách. Plody horčice sú kratšie prívesky pokryté drobnými chĺpkami. Vo vnútri pestíkov sú zachované horčičné semená žltej farby, z ktorých sa získava horčičný olej. [1][2][3][4]

 

Zloženie a vlastnosti

Je to jedlý jednodruhový olej, ktorý vo svojom zložení obsahuje prevažne nenasýtené mastné kyseliny. Vďaka šetrnému procesu lisovania a vynechaniu procesu rafinácie si olej zachováva prírodné farbivo, ktoré je zodpovedné za jeho žltý až zlatý odtieň.

Horčicový olej je tiež cenným zdrojom esenciálnych minerálov, vitamínov rozpustných v tukoch a ďalších fytonutrientov v najprirodzenejšej forme.

 

Lisovanie za studena zachováva v oleji maximálne množstvo prospešných látok

Proces lisovania oleja upravujeme tak, aby teplota nepresiahla 42 °C. Tým sa zabráni strate tepelne labilných látok a zbytočnej degradácii výsledného oleja. Tento olej je RAW, lisovaný za studena.

 

Olej sa vyrába v našom výrobnom závode

Horčicový olej sa vyrába so starostlivosťou a láskou v našom výrobnom závode v Ostrave.

 

Návod na použitie

Pikantná chuť a horčicová aróma má mnohostranné využitie

Vďaka svojej pikantnej chuti a horčicovej aróme je tento olej ideálnou surovinou na prípravu rôznych salátov, zeleninových a strukovinových jedál. Má vynikajúce absorpčné vlastnosti, vďaka ktorým ho môžete použiť aj pri marinovaní mäsa - korenie sa lepšie vstrebáva a hotové mäso má jemnejšiu konzistenciu. Horčicový olej môžete použiť aj pri pečení chleba alebo iného slaného pečiva. Chlieb je krásne žltý, mäkký a po upečení dlhšie vydrží. Prirodzene sa vyskytujúce konzervačné látky predlžujú trvanlivosť výslednej potraviny.

 

Zdroje

[1] WU, Y. et al. 2016. vo vode rozpustný sliz zo žltej horčice: A novel ingredient withpotent antioxidant properties. International Journal of Biological Macromolecules. 91, 710-715.

[2] AKBAR, Shahid, 2020. príručka 200 liečivých rastlín [online]. Springer [citované 2020-05-26]. ISBN 978-3-030-16807-0. Dostupné z: https://doi-org.proxy.k.utb.cz/10.1007/978-3-030-16807-0

[3] BOSCARO, Valentina et al. 2018. Antiproliferačné, proapoptotické, antioxidačné a antimikrobiálne účinky extraktov Sinapis nigra L. a Sinapis alba L. Molekuly. 23(11), 3004.

[4] YAN-FANGA, Xian et al. 2018. Porovnanie protizápalových účinkov Sinapis alba a Brassica juncea na myšacích modeloch zápalu. Fytomedicína. 50, 196-204.