Neohodnotené

Organický olivový olej, 200 ml

Rastlinný olej lisovaný za studena v bio kvalite. Rastlinné oleje sa nazývajú tekuté ľahké. Sú zásobárňou energie a mnohých jedinečných látok a živín.
Variant
Vypredané Vypredané Vypredané Zvoľte variant
Kód: 4000000050000003 4000000010000006 4000000020000001 Zvoľte variant
€67,25 / ks €15,42 / ks €19,55 / ks od €15,42 / ks
Kategória: Na konziumáciu

Extra panenský olivový olej získaný lisovaním za studena. Olej získaný z olív z olivovníka európskeho (Olea europaea) je jedným z najpestovanejších stromov na svete. Pochádzajú z Ázie a na celom svete zaberajú desiatky miliónov hektárov, ale väčšina produkcie pochádza zo Stredomoria. Termín tekuté zlato, ktorým Homér túto ropu nazval, vznikol najmä preto, že je zdrojom obživy mnohých ľudí na celej planéte. Má však mnoho ďalších cenných pozitív. V závislosti od spôsobu spracovania je významným zdrojom nenasýtených mastných kyselín.

V závislosti od spôsobu spracovania existuje niekoľko druhov olivového oleja. Medzi najkvalitnejšie olivové oleje patria tzv. panenské olivové oleje. Podľa českých právnych predpisov je slovo panenský povolené len pre olivový olej. Panenský olej znamená, že sa lisuje čo najskôr po zbere (3 - 4 dni) a len mechanicky, najlepšie lisovaním za studena. Nesmú sa používať žiadne chemikálie a spracovanie musí prebiehať pri teplote 40-50 °C. Vzhľadom na nízku teplotu spracovania sa tieto oleje používajú najmä v studenej kuchyni a podobne ako iné za studena lisované oleje sa môžu používať do šalátov alebo na varenie, samozrejme, pri nízkych teplotách. Oleje lisované za studena nie sú vhodné na vyprážanie pri vysokých teplotách! Typ olivového oleja označovaný ako extra panenský je najvyššej kvality, rozhodujúci je obsah voľných mastných kyselín. Jeho chuť je výraznejšia. Napriek tomu sú na trhu samozrejme aj rôzne extra panenské olivové oleje od iných spoločností. Najkvalitnejší olej sa získava z olív, ktoré nie sú dokonale zrelé. Ak sú olivy dokonale zrelé, sú náchylnejšie na hnilobu. Zrelé olivy môžu tiež rýchlejšie opadávať zo stromu a sú potom nepoužiteľné na výrobu. Najlepšie olivy sa zbierajú ručne priamo zo stromu a po očistení sa rozomelú na pastu vrátane kôstky.

Olíva má okrem potravinárskeho využitia svoje miesto aj v kozmetickom a farmaceutickom priemysle.

Skladujte v suchu, chráňte pred teplom.

Český botanický názov: Olivovník európsky Anglický názov: Olivový olej Latinský názov: Olea Europaea Fruit Oil Miesto pôvodu: Európa - Španielsko

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie