Neohodnotené

BIO RAW karobový prášok

**BIO, RAW** prášok zo svätojánskeho chleba má jemnú a lahodnú sladkú chuť Možno ho použiť ako náhradu rafinovaných cukrov a iných sladidiel. Okrem toho je prirodzeným zdrojom vlákniny, ktorá navodzuje pocit sýtosti. Karob je tiež zdrojom vitamínov, minerálov a ďalších telu prospešných látok.
Variant
Dodanie do 10 dní (1 ks) Dodanie do 10 dní (1 ks) Zvoľte variant
Kód: 4000000025000002 4000000100000001 Zvoľte variant
€3,05 / ks €8,45 / ks od €3,05 / ks
Kategória: Prírodné sladidla

História

Hrabovka je starobylá kultúrna rastlina, ktorej pôvod sa odvodzuje z oblastí Stredozemného mora a Arabského polostrova. Už vtedy boli jeho plody bežnou súčasťou stravy. Vďaka svojej obľúbenosti a používaniu sa rohovník rozšíril po celom Stredomorí, na pobreží severnej Afriky a následne aj do ďalších oblastí s podobným podnebím. Karobový prášok sa získava zo zrelých plodov tohto vždyzeleného stromu. Podľa jednej z legiend boli plody rohovníka obľúbenou pochúťkou svätého Jána Krstiteľa, ktorý ich jedol spolu s inými suchými potravinami na svojej ceste púšťou. Podľa tejto legendy si prášok zo svätojánskeho chleba vyslúžil názov svätojánsky chlieb, pod ktorým sa často označuje.

Pestovanie a pôvod

Zvláštnosťou stromu rohovníka je, že kvitne najmä v jesennom období.
India je vďaka svojim klimatickým podmienkam ideálnou oblasťou na pestovanie rohovníka. Hlavne kvôli teplému podnebiu a nízkemu množstvu zrážok. Plody rohovníka sú struky, ktoré sa zbierajú, keď sú úplne zrelé. Úplne zrelé struky sa vyznačujú typickou hnedou farbou a zvrásneným povrchom. Plod sa skladá z dužinatého obalu, v ktorom sú uzavreté tvrdé semená.

Výrobný proces

Karobový prášok, tiež rohovník, sa získava mletím vysušenej dužiny zo šupiek strukov. Zvyšné semená sa potom používajú na výrobu chlebovej gumy, ktorá sa vďaka svojim vlastnostiam používa ako zahusťovadlo a stabilizátor potravín.

Zloženie a vlastnosti výrobku

Organický, RAW karobový prášok má výraznú sladkú chuť. Môže sa používať ako náhrada rafinovaných cukrov a iných sladidiel. Karob je tiež prirodzeným zdrojom vlákniny, ktorá navodzuje pocit sýtosti. Dostatočný príjem vlákniny má osobitný vplyv na správne fungovanie čriev. Okrem toho je karob zdrojom vitamínov, minerálov a ďalších telu prospešných látok. V závislosti od prirodzene sa vyskytujúcich sacharidov má karobový prášok typickú sladkú chuť. Obsah tuku je v porovnaní s kakaom nižší.

Návod na použitie

Chuť karobového prášku je príjemná a sladká. Vďaka svojej typickej aróme slúži aj ako náhrada kakaa.

Na záver

  • Kakaová náhrada
  • Bohatý zdroj vlákniny
  • Zdroj bielkovín
  • Nízky obsah soli
  • Superpotravina

Pôvod: Grécko

Zdroje:

KUMAZAWA, Shigenori et al. 2002. Antioxidačná aktivita polyfenolov v strukoch rohovníka. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 50, 373-377.

J. STAVROU, Ioannis, Atalanti CHRISTOU a Constantina P. KAPNISSI-CHRISTODOULOU, 2018. Polyfenoly v rohovníku: prehľad ich zloženia, antioxidačnej kapacity a cytotoxických účinkov a vplyvu na zdravie. Food Chemistry. 15, 355-374.

YDJEDD, Siham et al. 2017. Vplyv gastrointestinálneho trávenia in vitro na zapuzdrené a nezapuzdrené fenolové zlúčeniny extraktov z dužiny rohovníka (Ceratonia siliqua L.) a ich antioxidačnú kapacitu. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 65(4), 827-835.

JOSÉ CORREIA, Pedro et al. 2018. Biologicky aktívne zlúčeniny dostupné v Ceratonia siliqua L. pestovanej v kontrastných pôdach v stredomorskom podnebí. Scientia Horticulturae. 228-234.

CANTALEJO, M. J., 1997. vplyv teploty praženia na aromatické zložky rohovníka (Ceratonia siliqua L.). Journal of Agricultural Food and Chemistry. 45(4), 1345-1350.

LOULLIS, Andreas a Eftychia PINAKOULAKI, 2018. carob as cocoa substitute: a review on composition, health benefits and food applications. european Food Research and Technology. 959-977.

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: