Neohodnotené

BIO RAW MACA

Maca peruviana, známa aj ako **peruánska žerucha**, je jednou z najstarších a najvyšších rastlín na svete. Pre svoju schopnosť rásť vo vysokých nadmorských výškach, kde dokáže odolávať rôznym klimatickým podmienkam, je prezývaná "posilňujúca rastlina výšok".
Variant
Dodanie do 10 dní (1 ks) Dodanie: 3-5 pracovných dní (1 ks) Zvoľte variant
Kód: 3401120100000001 3401400100000001 Zvoľte variant
€8,12 / ks €14,36 / ks od €8,12 / ks
Kategória: Doplnky stravy

História

História tejto zaujímavej rastliny siaha pravdepodobne až do obdobia 6 000 rokov pred naším letopočtom. Bola objavená v hornatých Andách, kde rastie dodnes. Na začiatku ju používali najmä pôvodní obyvatelia Ánd, pre ktorých bola Maca jedinou jedlou rastlinou rastúcou v takej vysokej nadmorskej výške. Na základe jej posilňujúcich účinkov a odolnosti voči drsným podmienkam vo vysokých nadmorských výškach sa začalo tradovať, že ide o rastlinu zoslanú Bohom. Maca si na základe povier vyslúžila prezývku "posilňujúca rastlina zoslaná z výšin". Prvý písomný opis rastliny uverejnil v roku 1553 španielsky kronikár Ciezao de Leon, ktorý sa o nej dozvedel počas svojej prvej cesty do Peru. Rastlina sa mu tak zapáčila, že si ju vzal so sebou na spiatočnú cestu do Španielska. Vďaka tejto udalosti sa povedomie o tejto rastline rozšírilo do celej Európy a ďalších častí sveta.

Pôvod a pestovanie

Táto dvojročná rastlina, pôvodom z Peru, sa zaraďuje do čeľade jastrabovitých spolu s repou. Vo voľnej prírode ju možno ľahko prehliadnuť, pretože jej nadzemné časti dorastajú do výšky maximálne 15 cm. Podzemnú časť rastliny tvorí guľovitý až vretenovitý koreň (hľuza). Koreň môže mať krémovú, bielu alebo žltú farbu. Existujú však aj odrody, ktorých korene sú tmavočervené až tmavohnedé. Vďaka svojej štruktúre dokáže Maca odolávať drsným vysokohorským podmienkam, ako je chlad, silný vietor, znížený obsah kyslíka a vystavenie silnému UV žiareniu. Vďaka svojej odolnosti rastie v nadmorských výškach až do 4500 metrov, čo ho robí jedinečným.

Zloženie a vlastnosti

Maka je bohatým zdrojom látok s priaznivými účinkami. Prášok Maca žltkastej farby sa vyznačuje typickou krémovou a sladkou chuťou.

Odporúčané dávkovanie

Zmiešajte 1-3 čajové lyžičky (5-10 gramov) denne vo vode, džúse, mlieku, kaši, smoothies, cereáliách alebo iných potravinách. Denná dávka Maca peruviana: 5-10 g.

Upozornenie

  • Neprekračujte odporúčanú dennú dávku.
  • Tento výrobok nie je určený na nahradenie pestrej a vyváženej stravy.
  • Uchovávajte mimo dosahu detí.
  • Nevhodné pre deti do 3 rokov, tehotné a dojčiace ženy.
  • Skladujte v suchu, chráňte pred teplom.

Na záver

  • 100% prírodné zloženie
  • Vhodné pre vegánov a vegetariánov

Balenie

Môžete si vybrať z dvoch možností balenia:

  • v papierovom vrecku, obsah 400 g
  • v sklenenej fľaši, obsah 120 g

Pôvod: Peru

Zdroje

[1] WANG, Sunan a Fan ZHU, 2019. Chemické zloženie a zdravotné účinky maca (Lepidium meyenii). Food Chemistry. 288, 422-443.

[2] GAN, Jin et al. Korelácia medzi antioxidačnou aktivitou a alkaloidmi a fenolmi Maca (Lepidium meyenii). Výskumný článok. 10.

[3] F. GONZALES, Gustavo, 2012. etnobiológia a etnofarmakológia Lepidium meyenii (Maca), rastliny z peruánskej vysočiny. Recenzný článok. 10.

[4] GAN, Jin et al. 2017. Súvislosti medzi antioxidačnou aktivitou a alkaloidmi a fenolmi Maca (Lepidium meyenii). Vedecké správy. 10.

[5] GAN, Jin et al. 2017. Súvislosti medzi antioxidačnou aktivitou a alkaloidmi a fenolmi Maca (Lepidium meyenii). Vedecké správy. 10.

[6] HUANG, Yan-Jie, Xing-Rong PENG a Ming-Hua QIU, 2018. progress on the Chemical Constituents Derived from Glucosinolates in Maca (Lepidium meyenii). Natural Products and Bioprospecting. 8, 405-412.

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: