Neohodnotené

Semienka čiernej rasce (čierna rasca)

Semená čiernej rasce, známe ako čierna rasca, sa vyznačujú pomerne výraznou, horkou a mierne korenistou chuťou. Môžu sa používať na ochutenie šalátových dresingov, vinaigretov a rôznych druhov omáčok. Často sa pridávajú do likérov používaných na prípravu fermentovanej zeleniny. Vďaka svojej výraznej vôni sú vhodné aj na pečenie chleba alebo iného slaného pečiva.
Variant
Dodanie do 10 dní (1 ks) Dodanie do 10 dní (1 ks) Dodanie do 10 dní (1 ks) Zvoľte variant
Kód: 4000000025000004 4000000099000002 4000000050000001 Zvoľte variant
€4,67 / ks €204,62 / ks €6,78 / ks od €4,67 / ks
Kategória: Semienka

História

Čierna rasca, ktorej semená sú známe ako čierna rasca, je bylina s dlhou históriou. Recepty alebo známe účinky tejto "nebeskej byliny" možno vystopovať v starovekých spisoch čínskej a tibetskej medicíny. Ajurvédski lekári dokonca považujú cícer za jednu z najsilnejších rastlín na svete. V starovekom Egypte sa zo semien kerblíka získaval cenný olej tmavšej farby. Vďaka svojim blahodarným účinkom si vyslúžilo pomenovanie čierne zlato faraónov. Samotné semená sa vďaka svojej výraznej chuti stali súčasťou tradičných jedál, najmä v Turecku, Indii a na Blízkom východe.

Pôvod a pestovanie

Čierny cícer je jednoročná bylina pochádzajúca z juhovýchodnej Ázie, kde sa jej dodnes darí. Dorastá do výšky 60 cm a vytvára nápadné žlté, ružové alebo svetlomodré kvety. Plody sú veľké napučané tobolky obsahujúce čierne semená. Semená sa zbierajú v štádiu plnej zrelosti, keď majú plne vyvinutú typickú chuť. Zozbierané semená sa potom šetrne sušia a predávajú sa najmä ako korenie.

Zloženie a vlastnosti

Semená čiernej rasce sú na prvý pohľad rozpoznateľné najmä vďaka svojej tmavej farbe a typickému geometrickému tvaru. Z hľadiska zloženia sú semená zdrojom esenciálnej vlákniny, rastlinných olejov a ďalších cenných látok. Vďaka prítomnosti jedinečného spektra aromatických látok sa semená čiernej rasce stali obľúbeným korením nielen v oblasti dnešnej Indie.

Návod na použitie

Čierna rasca sa vyznačuje pomerne výraznou, horkou a mierne korenistou chuťou. Chuť týchto semien sa často spája s chuťou korenia. Môžu sa používať na ochutenie šalátových dresingov, vinaigretov a rôznych druhov omáčok. Často sa pridávajú do likérov používaných na prípravu fermentovanej zeleniny. Vďaka svojej výraznej aróme sú vhodné aj na pečenie chleba alebo iného slaného pečiva.

Pôvod: India

Zdroje

[1] MOHEBBATIA, Reza a ABBASALI ABBASNEZHADB, 2020. Účinky Nigella sativa na endotelovú dysfunkciu pri diabetes mellitus: prehľad. Journal of Ethnopharmacology. 252.

[2] KOOTIA, Wesam et al. 2016. Fytochémia, farmakológia a terapeutické využitie čierneho semena (Nigella sativa). Chinese Journal of Natural Medicines. 14(10), 732-745.

[3] KAMAL-ELDIN, Afaf, 2009. 10 - Olej zo semien nigelly (čiernej rasce). Gourmet and Health-Promoting Specialty Oils. 299-311.

[4] HAMDAN, Amiza, Ruszymah HAJI IDRUS a Mohd HELMY MOKHTAR, 2019. effects of Nigella Sativa on Type-2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review. International Journal of Environmental Research and Public Health. 16(24), 4911.

[5] YUAN, Tao et al. 2014. indazolový typ alkaloidov zo semien Nigella sativa vykazuje antihyperglykemické účinky prostredníctvom aktivácie AMPK in vitro. Journal of Natural Products. 77(10), 2316-2320.

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: