Neohodnotené

Organické žlté horčičné semienka

Žlté horčičné semienka v bio kvalite sa bežne používajú pri nakladaní zeleniny, príprave omáčok a môžu sa použiť na obohatenie rôznych zeleninových alebo strukovinových jedál. Horčičné semená sú bohatým zdrojom širokej škály enzýmov, vitamínov a minerálov.
Variant
Vypredané Vypredané Vypredané Zvoľte variant
Kód: 4000000025000005 4000000099000003 4000000200000001 Zvoľte variant
€3,25 / ks €106,92 / ks €12,76 / ks od €3,25 / ks
Kategória: Semienka

História

Horčica je jedným z najstarších písomne zaznamenaných korenín. Zmienky o tomto veľmi aromatickom korení sú zaznamenané v sanskritských záznamoch z roku 3000 pred n. l. Prvými propagátormi horčičných semienok boli starí Rimania, ktorí semienka drvili s kyslou ovocnou šťavou, aby vznikla hustá šťava. Tejto šťave dali názov mustum ardens, čo v preklade znamená "šťava s horiacou chuťou". Odtiaľ pochádza anglický názov mustard alebo francúzsky názov moutarde. Práve vďaka Rimanom jeme horčicu tak, ako ju poznáme dnes. Časom sa recepty dostali do Galie. Odtiaľ sa rozšírila do celej Európy a ďalších častí sveta. Okrem koreninových vlastností mali horčičné semená aj iné využitie. Starí Rimania ich používali na zmiernenie bolesti zubov a samotný Pytagoras používal obklad z horčičných semien na zmiernenie rany po uštipnutí škorpiónom.

Pôvod a pestovanie

Táto jednoročná rastlina pochádza z Indie, kde sa dodnes hojne pestuje. Je to olejnina dorastajúca do výšky takmer jedného metra. Vytvára menšie žlté kvety, ktoré sú usporiadané v strapcovitých kvetenstvách. Plody horčice sú kratšie prívesky pokryté drobnými chĺpkami. Vnútri semien sa nachádzajú žlté horčičné semená, ktoré sa zbierajú, keď sú úplne zrelé.

Zloženie a vlastnosti

Semená horčice sú bohatým zdrojom širokého spektra enzýmov, vitamínov a minerálov. Z biologicky účinných látok sa za hlavnú účinnú látku horčice považuje glykozid nazývaný sinalbín. Rozdrvenie semien spôsobuje rôzne reakcie uvoľneného sinalbínu. Rozdrvené semená sa preto používajú na prípravu rôznych obkladov alebo domácich mastí na kĺby.

Návod na použitie

Žlté horčičné semená majú široké využitie. Semená sa môžu používať celé alebo mleté na prípravu jedál. Celé horčičné semená sú ideálnou surovinou na prípravu šupiek používaných pri nakladaní zeleniny. Sú vhodné aj na prípravu omáčok a nakladanie mäsa. Pražené semienka majú pikantnú, mierne orieškovú chuť a môžu sa použiť na obohatenie rôznych zeleninových alebo strukovinových jedál. Prášok z mletých semien je základnou zložkou domácej horčice.

Pôvod: India

Zdroje:

[1] EKANAYAKE, Athula, Gerhard N. ZEHENTBAUER a Jairus R.D.DAVID, 2016. Oleje zo žltej alebo bielej horčice (Sinapis alba L.). Esenciálne oleje v konzervácii potravín, chuť a bezpečnosť. 857-863.

[2] YAN-FANGA, Xian et al. 2018. Porovnanie protizápalových účinkov Sinapis alba a Brassica juncea na myšacích modeloch zápalu. Fytomedicína. 50, 196-204.

[3] FRANK, NANCY a kol. 2010. Semikvantitatívna analýza 3-butenyl-izotiokyanátu na monitorovanie nepríjemnej chuti v semenách horčice a skríning glykozinolátov na identifikáciu pôvodu. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 58, 3700-3707.

[4] BOSCARO, Valentina et al. 2018. Antiproliferačné, proapoptotické, antioxidačné a antimikrobiálne účinky extraktov Sinapis nigra L. a Sinapis alba L. Molekuly. 23(11), 3004.

[5] AKBAR, Shahid, 2020. príručka 200 liečivých rastlín [online]. Springer [citované 2020-05-26]. ISBN 978-3-030-16807-0. Dostupné z: https://doi-org.proxy.k.utb.cz/10.1007/978-3-030-16807-0

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: