Organické ľanové semienka
Kategória: | Semienka |
---|
História
Latinský názov ľanu, Linum usitatissum, plne vystihuje všestrannosť a užitočnosť tejto rastliny. Slovo linum je odvodené od keltského slova Lin, čo v preklade znamená vlákno. Usitatissimum sa prekladá ako užitočný. Samotný ľan sa považuje za takzvanú "zakladateľskú poľnohospodársku plodinu", pretože je jednou z prvých domestikovaných rastlín vôbec. Jeho pestovanie sa pravdepodobne začalo v Úrodnom polmesiaci, ktorý sa vďaka svojej úrodnosti spája s miestom vzniku civilizácie. Archeologické vykopávky však naznačujú, že ľan používali ľudia oveľa skôr. Vďaka svojej obľúbenosti a nenáročnosti sa stala populárnou kultúrnou rastlinou nielen v dnešnej Ázii. Obľúbili si ju aj starí Gréci, ktorí jej blahodarné účinky podrobne zdokumentovali vo svojich gréckych spisoch. Účinky ľanového semienka propagoval aj jeden z najslávnejších lekárov staroveku Hippokrates, ktorý ho predpisoval pri tráviacich problémoch.
Pôvod a pestovanie
Len pochádza z Indie, kde sa vďaka priaznivým podmienkam pestuje už tisícky rokov. Táto jednoročná olejnina dorastá do výšky jedného metra a vytvára modré, ružové alebo biele kvety. Plodom tejto rastliny je drobivá alebo uzavretá tobolka, v ktorej sú uzavreté semená. Semená sa používajú najmä na potravinárske účely. Zvyšný materiál sa nelikviduje, ale ďalej sa používa na výrobu ľanových tkanín alebo papiera.
Zloženie a vlastnosti
V závislosti od prirodzene sa vyskytujúcich látok má ľanové semeno mnoho priaznivých účinkov. Ľanové semienka sú prirodzeným zdrojom veľkého množstva vlákniny, tukov a bielkovín. Semená obsahujú rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu, ktorá im dodáva typické napučiavacie vlastnosti. Okrem toho je vysokým zdrojom rastlinných tukov, ktoré sa skladajú najmä z polynenasýtených mastných kyselín. Na dosiahnutie maximálnej absorpcie by sa ľanové semienka mali pred konzumáciou dôkladne rozžuť alebo rozdrviť.
Návod na použitie
Ľanové semienka sa môžu konzumovať surové aj varené. Semienka sa môžu pridávať do rôznych kaší, smoothies, jogurtov, nátierok, pečených sladkých a slaných výrobkov. Čerstvo pomleté ľanové semienka majú príjemnú orieškovú arómu, vďaka ktorej sú ideálnou prísadou do rôznych zeleninových šalátov.
Pôvod: India
Zdroje
[1] HAMZAH SALEEM, Muhammad et al. 2020. ľan siaty (Linum usitatissimum L.): potenciálny kandidát na fytoremediáciu? Biologické a ekonomické hľadisko. Plants. 9(4), 1-16.
[2] GUILLOUX, Karine et al. 2009. Výroba arabinoxylan-oligosacharidov z ľanového semena (Linum usitatissimum). Journal of Agricultural and Food Chemistry. 57(23), 11308-11313.
[3] MUIR, Alister D. a Neil D. WESTCOTT, 2003. CRC Press [citované 2020-05-25]. ISBN 978-0-203-43750-6.
[4] TRELA, Agnieszka et al. 2019. Tocochromanoly a zloženie mastných kyselín v odrodách ľanu siateho (Linum usitatissimum L.). Acta Societatis Botanicorum Poloniae. 88(4), 1-12.
[5] MEMON, M Ashraf et al. 2016. Trachyspermum Ammi a Linum Usitatissimum sú liečivé rastliny, ktoré sa používajú ako hypolipidemiká, ktoré chránia pred ischemickou chorobou srdca. Medeniyet Medical Journal. 31(4), 282-286.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.