Organické semená psyllia
Kategória: | Semienka |
---|
História
Pyllium alebo indický skorocel je historicky významná rastlina. Už samotný názov naznačuje, že domovom indického plantánia je ďaleká India. Zmienky o priaznivých účinkoch tejto rastliny sú zaznamenané v starovekých ajurvédskych knihách Véd, ktoré boli napísané pred 5000 rokmi. Ajurvéda, známa aj ako "matka medicíny", sa považuje za jeden z najstarších indických medicínskych systémov a dodnes je základom pre indických lekárov. V Indii sa semená psyllia považujú za jednu zo základných ingrediencií a nájdete ich takmer v každej indickej domácnosti.
Pôvod a pestovanie
Krajinou pôvodu je India, ktorá poskytuje psylliu ideálne podmienky na jeho rast. Táto jednoročná, niekedy krátkoveká rastlina dorastá do výšky maximálne 15 cm. Jeho kopijovité listy usporiadané do prízemnej ružice sú zrejmé na prvý pohľad. Plodom je tobolka, ktorá nesie žltohnedé semená.
Zloženie a vlastnosti
Zberané semená psyllia sa skladajú z dvoch častí. Tmavšia stredná časť a svetlejšia obalová časť nazývaná okvetie. Psyllium je všeobecne známe najmä vo forme sypkého prášku svetlej farby. Tento prášok sa vyrába len z obalových častí jednotlivých semien. Náš výrobok predstavuje celé semená v ich prirodzenej forme. Semená ako celok sú dôležitým zdrojom esenciálnej vlákniny, rastlinných olejov a ďalších cenných látok v ich najprirodzenejšej forme. Samotné semená sa tiež skladajú z rozpustnej vlákniny, ktorá semenám dodáva tzv. napučiavacie vlastnosti. Semená psyllia sú preto schopné viazať veľké množstvo tekutiny, a tým výrazne zväčšiť svoj objem. Napučané semená tvoria hustý, charakteristický gél.
Návod na použitie
Semienka pyllia sú ideálnou prísadou do ranných smoothies, kaší, müsli a jogurtov. Na základe svojich napučiavacích vlastností sa môžu používať aj na zahusťovanie rôznych polievok. Môžu sa použiť aj pri pečení sladkého a slaného pečiva. Semienka sa môžu používať celé alebo rozmixované.
Odporúčané dávkovanie
Jeden diel Psyllia sa môže nechať 20-30 minút napučať v 3 dieloch čistej vody a potom sa spotrebuje.
Na záver
- 100% prírodný produkt
- Produkt ekologického poľnohospodárstva
- Vhodné pre vegánov
- Non-GMO
- Bez soli
- Vysoký obsah vlákniny
- Zdroj nenasýtených mastných kyselín
Pôvod: India
Zdroje
[1] ZIEMICHÓD, Alicja, Monika WÓJCIK a Renata RÓŻYŁO, 2018. Semená Plantago psyllium a Plantago ovata : Minerálne zloženie, mletie a použitie na výrobu bezlepkového chleba ako náhrady hydrokoloidov. Journal of Food Process Engineering. 42(1), 1-9.
[2] RODRILGUEZ-CABEZAS, M.E. et al. 2003. Črevná protizápalová aktivita vlákniny (semená Plantago ovata) u HLA-B27 transgénnych potkanov. Clinical Nutrition. 22(5), 463-471.
[3] WAHIDA, A. et al. 2020. Vláknina z lupín psyllia (Plantago ovata) ako potenciálny antioxidant a hepatoprotektívum proti poškodeniu pečene vyvolanému CCl4 u potkanov. South African Journal of Botany. 130, 208-214.
[4] APARECIDA NAZARIO FRANCOA, Elisangela et al. 2020. psyllium (Plantago ovata Forsk): Od dôkazov o zdravotných prínosoch k jeho potravinárskemu využitiu. Trends in Food Science & Technology. 96, 166-175.
[5] KUMAR PATEL, Manish et al. 2019. Fyzikálno-chemické, čistiace a antiproliferačné analýzy polysacharidov extrahovaných zo šupky a semien psyllia (Plantago ovata Forssk). International Journal of Biological Macromolecules. 133, 190-201.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.