BIO SPIRULINA, TABLETY
Kategória: | Doplnky stravy |
---|
História
Kŕmenie na brehu jazera
Modrozelené povlaky spiruliny pokrývali povrch sladkovodných jazier už za čias Aztékov a Mayov, ktorí spirulinu zbierali a sušili na modrozelený prášok a obohacovali ňou svoje obilné potraviny o komplex živín, pričom ju považovali za "potravu jazera".
Získané
Znovuobjavenie tejto zelenej superpotraviny sa podarilo okolo roku 1960 botanikovi Jeanovi Leonardovi, ktorého na jeho francúzsko-belgickej expedícii do Afriky zaujal tradičný modrozelený koláč "Dihe", ktorý podávali miestni obyvatelia.
Anthony William sa jej nemôže nabažiť
V dnešnom svete zaujíma spirulina jedno z popredných miest na trhu s výživovými doplnkami. Stáva sa čoraz populárnejšou vďaka veľkej propagácii Anthonyho Williama, ktorý nie je zástancom účinkov látok obsiahnutých v spiruline. [1, 2, 3]
Pôvod a pestovanie
Špirály spiruliny
Spirulina je modrozelená sladkovodná sycamora, ktorá na správny rast potrebuje naozaj čistú vodu, dostatok slnečného svetla a relatívne vysoké pH. Počas rastu sa pri získavaní buniek točí do ľavotočivej špirály, od čoho je odvodený jej názov. Plne zrelá spirulina vytvára modrozelený povlak, ktorý sa šetrne zbiera ako biomasa. [1, 2, 3]
Lyzované do tabliet
Zbieraná modrozelená biomasa spiruliny sa šetrne suší a lisuje do celých modrozelených tabliet s lesklým vzhľadom. Tvar tabliet sa dosahuje len tlakom vyvíjaným lisovacím zariadením. Vďaka prirodzene lepivým vlastnostiam spiruliny si lisované tablety zachovávajú svoj pevný tvar aj bez použitia spojív, farbív, plnidiel alebo iných prísad. Vďaka jedinečnej technológii spracovania a nízkym teplotám je spirulina stále "živá" a zachováva si enzýmy a ďalšie cenné látky, ktoré sú citlivé na vysoké teploty.
Zloženie a vlastnosti
Plný vitamínov, minerálov a prospešných látok
Magnézium, selén, chróm alebo fosfor - všetky tieto minerály sa nachádzajú v spiruline vo vysokom množstve. Každá bunka v tele uvíta prítomnosť prírodného zinku a vápnika.
Z vitamínov je to najmä vitamín K, pre ktorého vysoký obsah je spirulina vyzdvihovaná.
Z hľadiska makroživín je spirulina dôležitým zdrojom nielen potrebnej vlákniny, ale aj ľahko vstrebateľných proteínov rastlinného pôvodu.
Značná farba spiruliny je spôsobená modrozeleným pigmentom fykocyanínom, ktorý je dominantným farbivom tejto sladkovodnej sinice. Karotenoidové alebo chlorofylové farbivá tiež prispievajú k farebnému odtieňu.
Vegáni a vegetariáni by sa mali mať na pozore
Vďaka vysokému obsahu železa a vitamínu B12 je spirulina vhodným rastlinným doplnkom stravy aj pre vegánov a vegetariánov, ktorí môžu mať nedostatočný príjem.
Použitie
Jednoducho piť
Tabletová forma spiruliny je typická svojou modrozelenou farbou a lesklým vzhľadom. Tablety Spirulina môžete jednoducho zapiť pohárom vody alebo iným obľúbeným nápojom. Výhodou je ich pohodlnejšie dávkovanie.
Odporúčané dávkovanie
Denný príjem spiruliny: 5 - 7 gramov. Začnite dávkou 6 tabliet 3-krát denne (18 tabliet), najmenej 15 minút pred jedlom. Vezmite si niekoľko minút, maximálne 15 minút, a vypite pohár vody. Počas 14 dní postupne zvyšujte dávku na 9 tabliet 3-krát denne (27 tabliet).
Upozornenie:
- Neprekračujte odporúčanú dennú dávku.
- Tento výrobok nie je určený na nahradenie pestrej a vyváženej stravy.
- Nie je určený pre deti mladšie ako 3 roky.
- Skladujte v suchu, chráňte pred teplom.
Zloženie: 100% spirulina (Arthrospira platensis) z ekologického poľnohospodárstva
Pôvod: Čína
Na záver
Zdravotné nároky zo zoznamu ON HOLD:
- kontrola hmotnosti - chuť do jedla,
- antioxidant,
- normálna hladina cukru v krvi,
- prirodzená imunita - imunitný systém,
- tón, vitalita,
- svalová hmota - strata hmotnosti.
ON HOLD list - Toto je zoznam látok a ich vzťahu k zdraviu, ktoré boli zaslané úradu EFSA na posúdenie, ale úrad EFSA ešte nevydal odborné stanovisko alebo EK ešte nevydala rozhodnutie. Upozorňujeme, že tieto tvrdenia sú predbežné.
Zdroje
[1] ANTONIO DEL RIO-CHANONA, Ehecatl, Dongda ZHANG a Youping XIE, 2015. Dynamická simulácia a optimalizácia rastu Arthrospira platensis a produkcie C-fykocyanínu. Industrial & Engineering Chemistry Research. 54(43), 10606-10614.
[2] TEULING, Emma et al. 2017. Porovnanie bielkovinových extraktov z rôznych jednobunkových zelených zdrojov. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 65(36), 7989-8002.
[3] LI, Yuchen, Carmen LAMMI a Giovanna BOSCHIN, 2019. recent Advances in Microalgae Peptides: Cardiovascular Health Benefits and Analysis. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 67(43), 11825-11838.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.