Neohodnotené

BIO sušená trstinová šťava, nerafinovaná (PANELA, RAPADURA)

Organická sušená trstinová šťava, známa aj ako Rapadura alebo Panela, sa vyrába z cukrovej trstiny a je vynikajúcim prírodným sladidlom. Možno ho pridávať do rôznych jogurtov, smoothies a kaší. Je vhodný aj na varenie a pečenie.
Variant
Dodanie do 10 dní (2 ks) Dodanie do 10 dní (2 ks) Dodanie do 10 dní (2 ks) Zvoľte variant
Kód: 4000000025000003 4000000099000001 4000000100000002 Zvoľte variant
€2,12 / ks €105,14 / ks €5,68 / ks od €2,12 / ks
Kategória: Prírodné sladidla

História

Cukrová trstinová šťava je známa už tisícky rokov. Z dochovaných záznamov je zrejmé, že sa pre svoje sladivé vlastnosti získavala už 8000 rokov pred naším letopočtom. V tom čase bola cukrová trstina divoká, divoká rastlina. Pre svoju obľúbenosť sa však časom udomácnila a začala sa pestovať. Na začiatku 1. storočia nášho letopočtu sa zistilo, že sušením vylisovanej šťavy sa dá získať prášok, ktorý sa ľahšie skladuje a má dlhšiu trvanlivosť. Tento objav bol príčinou rozšírenia sušenej trstinovej šťavy podvedome do stredovekého islamského sveta. A následne do iných častí sveta.

Pôvod a pestovanie

Cukorka je tropická rastlina pôvodom z Indie, kde sa dodnes pestuje. V Indii je to veľmi obľúbené a široko používané sladidlo. Je to trvalka s mohutnými stonkami. Rastie prirodzene bez zbytočného hnojenia alebo zavlažovania.

Výrobný proces

I keď je tradičná výroba tohto sladidla stará tisíce rokov, je to spôsob výroby, ktorý sa s výnimkou niektorých inovácií používa dodnes. Sušená trstinová šťava sa vyrába z čerstvo zozbieranej cukrovej trstiny. Samotný výrobný proces zahŕňa drvenie stoniek cukrovej trstiny, lisovanie, filtrovanie, zahusťovanie a sušenie. Výsledkom tohto procesu je prírodný produkt vyrobený bez procesu rafinácie.

Zloženie a vlastnosti

Jedná sa o tradičný koncentrovaný výrobok zo sušenej šťavy z cukrovej trstiny. Vďaka šetrnému spracovaniu a vynechaniu procesu rafinácie sa v sušenej trstinovej šťave zachováva prirodzený obsah minerálov, vitamínov a ďalších fytonutrientov.

Návod na použitie

Sušená trstinová šťava, ktorá sa vyznačuje typickou zlatistou farbou, je obľúbená pre svoju jemnú sladkú chuť s miernym karamelovým nádychom. Môže slúžiť ako náhrada rafinovaného cukru a iných sladidiel. Môže sa pridávať do rôznych jogurtov, smoothies a kaší. Je vhodný aj na varenie a pečenie.

Odporúčané skladovanie

Skladujte v suchu a chráňte pred teplom.

Na záver

Jaggery - sušená trstinová šťava sa vyskytuje aj pod názvom Panela alebo Rapadura.

Môžete si vybrať z nasledujúcich možností balenia:

  • v sáčku, 250 g alebo 1 kg
  • v papierovej krabici, obsah 25 kg

Pôvod: India

Zdroje

[1] EGGLESTON, Gillian, 2019. história cukru a sladidiel. Chemistry's Role in Food Production and Sustainabillity (Úloha chémie vo výrobe a udržateľnosti potravín). 1314(5), 63-74.

[2] Pozitívne aspekty trstinového cukru a výrobkov z cukrovej trstiny v potravinách a výžive, 2018. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 66(16), 4007-4012. [3] KUMAR, Rakesh a Mahesh KUMAR, 2018. Modernizácia technológií výroby a konzervovania jaggery. Obnoviteľné a udržateľné zdroje energie. 96(7), 167-180.

[4] KUMAR DWIVEDI, Amit, 2013. Prípad indického priemyslu s jaggery: výrobcovia Bhagirathi Gur. Journal of Rural and Industrial Development. 1(1), 61-64.

[5] G. SHAH, Narendra, Pankaj VERMA a Sanjay M. MAHAJANI, 2019. Effects of acid treatment in jaggery making. Chémia potravín. (299), 125094. ISSN 0308-8146.

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie