BIO sušená trstinová šťava, nerafinovaná (PANELA, RAPADURA)
Kategória: | Prírodné sladidla |
---|
História
Cukrová trstinová šťava je známa už tisícky rokov. Z dochovaných záznamov je zrejmé, že sa pre svoje sladivé vlastnosti získavala už 8000 rokov pred naším letopočtom. V tom čase bola cukrová trstina divoká, divoká rastlina. Pre svoju obľúbenosť sa však časom udomácnila a začala sa pestovať. Na začiatku 1. storočia nášho letopočtu sa zistilo, že sušením vylisovanej šťavy sa dá získať prášok, ktorý sa ľahšie skladuje a má dlhšiu trvanlivosť. Tento objav bol príčinou rozšírenia sušenej trstinovej šťavy podvedome do stredovekého islamského sveta. A následne do iných častí sveta.
Pôvod a pestovanie
Cukorka je tropická rastlina pôvodom z Indie, kde sa dodnes pestuje. V Indii je to veľmi obľúbené a široko používané sladidlo. Je to trvalka s mohutnými stonkami. Rastie prirodzene bez zbytočného hnojenia alebo zavlažovania.
Výrobný proces
I keď je tradičná výroba tohto sladidla stará tisíce rokov, je to spôsob výroby, ktorý sa s výnimkou niektorých inovácií používa dodnes. Sušená trstinová šťava sa vyrába z čerstvo zozbieranej cukrovej trstiny. Samotný výrobný proces zahŕňa drvenie stoniek cukrovej trstiny, lisovanie, filtrovanie, zahusťovanie a sušenie. Výsledkom tohto procesu je prírodný produkt vyrobený bez procesu rafinácie.
Zloženie a vlastnosti
Jedná sa o tradičný koncentrovaný výrobok zo sušenej šťavy z cukrovej trstiny. Vďaka šetrnému spracovaniu a vynechaniu procesu rafinácie sa v sušenej trstinovej šťave zachováva prirodzený obsah minerálov, vitamínov a ďalších fytonutrientov.
Návod na použitie
Sušená trstinová šťava, ktorá sa vyznačuje typickou zlatistou farbou, je obľúbená pre svoju jemnú sladkú chuť s miernym karamelovým nádychom. Môže slúžiť ako náhrada rafinovaného cukru a iných sladidiel. Môže sa pridávať do rôznych jogurtov, smoothies a kaší. Je vhodný aj na varenie a pečenie.
Odporúčané skladovanie
Skladujte v suchu a chráňte pred teplom.
Na záver
Jaggery - sušená trstinová šťava sa vyskytuje aj pod názvom Panela alebo Rapadura.
Môžete si vybrať z nasledujúcich možností balenia:
- v sáčku, 250 g alebo 1 kg
- v papierovej krabici, obsah 25 kg
Pôvod: India
Zdroje
[1] EGGLESTON, Gillian, 2019. história cukru a sladidiel. Chemistry's Role in Food Production and Sustainabillity (Úloha chémie vo výrobe a udržateľnosti potravín). 1314(5), 63-74.
[2] Pozitívne aspekty trstinového cukru a výrobkov z cukrovej trstiny v potravinách a výžive, 2018. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 66(16), 4007-4012. [3] KUMAR, Rakesh a Mahesh KUMAR, 2018. Modernizácia technológií výroby a konzervovania jaggery. Obnoviteľné a udržateľné zdroje energie. 96(7), 167-180.
[4] KUMAR DWIVEDI, Amit, 2013. Prípad indického priemyslu s jaggery: výrobcovia Bhagirathi Gur. Journal of Rural and Industrial Development. 1(1), 61-64.
[5] G. SHAH, Narendra, Pankaj VERMA a Sanjay M. MAHAJANI, 2019. Effects of acid treatment in jaggery making. Chémia potravín. (299), 125094. ISSN 0308-8146.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.