Neohodnotené

ORGANICKÝ SLIVKOVÝ OLEJ

Organický slivkový olej lisovaný za studena si vás získa svojou **príjemnou vôňou a chuťou pripomínajúcou marcipán**.
Dodanie do 10 dní (1 ks)
Kód: 4000000025000011
€15,92 / ks
Kategória: Bio Oleje
Varianta: 250 ml

BIO ŠVÉDSKÝ OLEJ

Slivkový olej lisovaný za studena BIO si vás získa príjemnou vôňou a chuťou pripomínajúcou marcipán. Rastlinným zmrzlinám, RAW dezertom a ďalším sladkým jedlám dodá jemnosť a príjemný mandľový nádych. Pretože nadýchané ovocné knedle poliate slivkovým olejom sú dokonalosť sama o sebe.

 

História

Nenápadné ovocie s nápaditou históriou

Slivkám, na prvý pohľad nenápadnému ovociu, sa nepripisuje žiadny osobitný význam. Ich úloha sa však zďaleka neobmedzuje len na slivkový koláč. Historicky zohrali dôležitú úlohu vo vývoji raných spoločností a len vďaka slovanským kmeňom si ich môžeme užívať aj my Európania. [1,2]

Výnimočný olej z jadier

Na začiatku sa slivky pestovali najmä pre ich šťavnatú dužinu a zvyšné kôstky sa nepoužívali. S príchodom modernej technológie sa však zo zvyšných slivkových jadier lisuje výnimočný olej. Pre svoje výnimočné vlastnosti sa slivkový olej stal obľúbeným nielen v potravinárskom priemysle, ale aj v kozmetike. [1,3]

 

Zloženie a vlastnosti

Esenciálna mastná kyselina linolová

Hlavnou obsiahnutou mastnou kyselinou je kyselina olejová, ktorá tvorí až 70 % celkového obsahu mastných kyselín. Je to však esenciálna omega-6 mastná kyselina linolová, ktorá predstavuje viac ako 20 % výživových vlastností slivkového oleja.

Zlatistý odtieň, príjemná vôňa a chuť marcipánu

Dominantnou vlastnosťou slivkového oleja lisovaného za studena je jeho príjemná vôňa a chuť pripomínajúca marcipán. Nie je rafinovaný ani inak spracovaný, a preto si zachováva svoj prirodzený, mierne zlatistý odtieň.

 

Použitie

Na zeleninové zmrzliny, RAW dezerty a sladké jedlá

Slivkový olej lisovaný za studena sa vyznačuje príjemnou vôňou a chuťou pripomínajúcou marcipán. Používa sa výlučne v studenej kuchyni, pretože jeho telu prospešné látky sú citlivé na vysoké teploty. Vyniká v zeleninových zmrzlinách a RAW dezertoch. Doplní aj chladené sladké jedlá. Pretože nadýchané ovocné knedle poliate slivkovým olejom, dokonalosť sama.

 

Zdroje

[1] SAVIC, Ivan M. a Ivana M. SAVIC GAJIC. Optimalizačná štúdia extrakcie antioxidantov zo semien slivky domácej (Prunus domestica L.). Optimization and Engineering. 2021, (22), 141-158.

[2] MAHMOOD, Azhar, Rehana AHMED a Shaheen KOSAR. Fytochemický skríning a biologické aktivity olejových zložiek Prunus domestica Linn. Journal of Saudi Chemical Society. 2009, (13), 273-277.

[3] SAVIC, Ivan, Ivana SAVIC GAJIC a Dragoljub GAJIC. Fyzikálno-chemické vlastnosti a oxidačná stabilita fixovaného oleja zo semien slivky (Prunus domestica Linn.). Biomolecules. 2020, (10), 3-11.

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: