ORGANICKÝ ČEREŠŇOVÝ OLEJ
Kategória: | Bio Oleje |
---|
Organický čerešňový olej
Tento BIO certifikovaný, za studena lisovaný čerešňový olej si zamilujete pre jeho lahodnú chuť a úžasnú vôňu. Vďaka nemu sú zeleninové zmrzliny, RAW dezerty a iné sladké pokrmy príjemne jemné a dodáva im originálny nádych. Naozaj vám stačí len lyžička.
História
Čerešne naprieč storočiami
Krásne kvitnúce čerešne rastli v krajine pozdĺž Kaspického a Čierneho mora už 300 rokov pred n. l. Ich šťavnaté plody si postupne získali starovekých Grékov, Peržanov a Indov. Prispeli k tomu aj Rimania, ktorí rozšírili čerešne do ďalších častí sveta. [1]
Výnimočný olej s nádhernou vôňou
Vynikajúce zloženie a nádherná vôňa, pre tieto a ďalšie jedinečné vlastnosti má čerešňový olej uplatnenie nielen v potravinárskom priemysle, ale aj v kozmetike, kde sa pridáva do hydratačných krémov a olejových sér s viacerými zložkami. [2,3]
Pôvod a pestovanie
Šetrne získaný, lisovaný za studena
Zlatý čerešňový olej sa získava z čerešňových jadier šetrným spôsobom, lisovaním za studena. Vďaka tomu si zachováva svoju prirodzenú farbu, vôňu a maximálne množstvo vitamínov, minerálov a biologicky aktívnych látok.
Zloženie a vlastnosti
Kyselina linolová s obsahom omega-6 mastných kyselín
Výživové a ďalšie cenné vlastnosti višňového oleja sú spôsobené najmä prítomnosťou esenciálnej omega-6 mastnej kyseliny linolovej, ktorá tvorí až viac ako 50 % všetkých mastných kyselín.
Použitie
V zeleninových zmrzlinách, RAW dezertoch, sladkých jedlách
Vďaka svojej prirodzene lahodnej chuti a originálnemu nádychu je čerešňový olej ideálnou prísadou do rastlinných zmrzlín, RAW dezertov a iných sladkých jedál. Jeho pridaním možno dosiahnuť aj požadovanú hladkosť. Naozaj stačí len čajová lyžička.
Na záver
- 100% prírodné
- Bez farbív a konzervačných látok
- Vhodné pre vegánov a vegetariánov
Zdroje
[1] KIM, D.O., H.J. HEO a Y.J. KIM. Fenolické látky sladkých a kyslých višní a ich ochranné účinky na neurónové bunky. J Agric Food Chem. 2005, 53(26), 9921-9927.
[2] Viorica-Mirela, P.; Misca, C.; et al. Charakterizácia odrôd jadrového oleja višní (Prunus cerasus) z Banátu. Journal of Agroalimentary Processes and Technologies 2011, 17 (4), 398-401.
[3] Kazempour-Samak, M.; et al. Sour Cherry (Cerasus vulgaris Miller) Kernel Oil as the Novel Functional Edible Oil: Sensory Evaluation and Antioxidant and Physicochemical Properties. J. Food Qual. 2021, 1-9.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.