BUNKOVÝ OLEJ
Kategória: | Konvenčné |
---|
História
Až do hrobky samotného Tutanchamóna
Vysoko aromatický zelerový list je známy svojimi obdivuhodnými účinkami, výraznou chuťou a zaujímavou aróma sa pestuje už tisíce rokov. Dokonca sa našli aj zvyšky semien zeleru v hrobke samotného Tutanchamóna. Na základe tejto skutočnosti sa predpokladá, že do zmesí používaných pri mumifikácii sa pridávali semená zeleru.
Čo hovorí ajurvéda a čínska medicína o semenách zeleru?
Tieto silne horké semená si časom získali významné postavenie v rámci rôznych Podľa poznatkov slávnej ajurvédy je jedným z jeden z najúčinnejších liekov na mužskú potenciu. Predstavitelia čínskej medicíny nedávajú čistiace a odvodňujúce vlastnosti oleja vylisovaného zo semien. Hoci silná vôňa a horká chuť tohto žltého oleja môže byť vnímaná negatívne, pamätajme na jedno z hlavných pravidiel čínskej medicíny - čo je horké, to je účinné!
Zloženie a vlastnosti
Celulózové semená prirodzene obsahujú esenciálne látky, ktoré počas lisovania do vzniknutého oleja. Dodávajú mu typickú horkú chuť a výraznú arómu.
Čím je zelerový olej jedinečný
Celerový olej obsahuje široké spektrum vitamínov rozpustných v tukoch, provitamínov, minerály a ďalšie telu prospešné látky. Tie spolu s esenciálnymi látkami prispievajú k jeho jedinečnosť.
Z hľadiska mastných kyselín je zelerový olej zdrojom esenciálnych omega-6 kyselina linolová. Tento podiel predstavuje 46 %. Obsahuje tiež kyselinu olejovú z 30 % a 7,5 % kyseliny palmitovej.
Pôvod a pestovanie
Od výsevu semien až po výsledný žltý olej
Celerový list je známa dvojročná bylina, ktorá je pomerne náročná na živiny a vyžaduje dostatočné množstvo slnečného svetla. Zasiate semená zeleru najprv hojne vyklíčia, jasne zelené rozety, ktoré potom rozkvitnú do zelených a bielych kvetov. Po páde posledného z nich okvetné lístky opadávajú, kvetné lôžka sa menia na suché plody s drobnými semenami. oválny tvar. Po dosiahnutí plnej zrelosti sa semená zbierajú a následne sa z nich lisuje olej. žltej farby.
Spracovanie
Semená sú lisované za studena
Proces lisovania za studena je jedným z najšetrnejších spôsobov získavania oleja. Predvolené nastavenie Surovinou je zelerové semeno. Tie sa spracovávajú len mechanickým procesom lisovanie bez tepla. Výsledkom je, že nedochádza k úniku tepelne labilných látok a zbytočné znehodnotenie výsledného oleja.
Návod na použitie
Nezameniteľná esencia chuti v zeleninových šalátoch, nátierkach a dipoch
Celerový olej má svetložltú farbu, výraznú vôňu a horkú chuť. Ak chcete pre jemnejšiu chuť môžete zelerový olej zriediť iným, menej výrazným olejom. Napríklad slnečnicový olej.
Čistý alebo zriedený olej používajte na ochutenie zeleninových šalátov, nátierok a rôznych poklesy. Je tiež vynikajúci v kombinácii s pečenou koreňovou zeleninou. Zelerový olej dodáva príjemný nádych skutočne nezameniteľnú chuť. Je vhodný aj na priamu konzumáciu, tzv. "na lyžičku".
Skladovanie pri nižších teplotách môže spôsobiť mierne zakalenie oleja, ktoré sa však vyjasní po olej úplne zmizne, keď sa zvýši teplota skladovania. Ide o prirodzený jav, ktorý nemá vplyv na kvalitu
Na záver
- Studený lis
- 100% prírodný
- Bez chemikálií
- Žiadne farbivá ani konzervačné látky
- Vhodné pre vegánov a vegetariánov
Skladujte v suchu, chráňte pred teplom.
| Český botanický názov | Zeler listový | Latinský názov | Apium Graveolens Seed Extract Oil | | Krajina pôvodu | Maďarsko | | Alergény | Zeler / zeler |
Zdroje
[1] MOMIN, R. A. a M. G. NAIR, 2002. Antioxidačné, cyklooxygenázu a topoizomerázu inhibujúce zlúčeniny z Apium graveolens Linn. semená. Fytomedicína. 9(4), 312-318.
[2] DAS, Somenath et al. 2019. Antimikrobiálna aktivita, antiflatoxigénny potenciál a in situ účinnosť nového prípravku pozostávajúceho z esenciálneho oleja Apium graveolens a jeho hlavnej zložky. Biochémia a fyziológia pesticídov. 160, 102-111.
[3] SOHRABI, Farzaneh et al. 2020. Vazodilatačný účinok semien Apium graveolens L (zeleru) v izolovanej aorte potkana: úloha endotelu, vápnikových a draslíkových kanálov. Journal of Phytomedicine. 1(1), 5-10.
[4] SIMO KAMDEM, Marguerite et al. 2015. Antiradikálové, protizápalové a protiplesňové aktivity éterických olejov dvoch aromatických rastlín: Apium graveolens (Apiaceae) a Thymus vulgaris (Lamiaceae). Journal of Life Sciences. 9, 51-64
[5] A. MOMIN, Rafikali, Russel S. RAMSEWAK a Muraleedharan G. NAIR, 2000. Bioaktívne zlúčeniny a 1,3-Di[(cis)-9-oktadecenoyl]-2-[(cis,cis)-9,12-oktadecadienoyl]glycerol zo semien Apium graveolens L. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 48(9), 3785-3788.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.