Extra panenský olivový olej z Kréty v bio kvalite
Kategória: | Na konziumáciu |
---|
História
Bude to najstarší olej vôbec?
Archeologické správy naznačujú, že olivovníky sa pestovali už 3000 rokov pred naším letopočtom. Zachované legendy však naznačujú, že samotné olivy boli stredobodom pozornosti oveľa skôr. Tak či onak, historici sa zhodujú v jednom - prvé olivové plantáže vznikli v oblasti Stredozemného mora, kde sa týmto požehnaným stromom darí dodnes. Mnoho informácií o olivovníku možno nájsť aj v starogréckej literatúre, kde je oliva symbolom bohatstva, hojnosti, moci a mieru.
Dnes už nie je pochýb o priaznivých účinkoch tohto legendárneho oleja. Mnohí si ho spájajú so zdravou výživou alebo s výhodami stredomorskej stravy, v ktorej tento zázrak zohráva nezastupiteľnú úlohu.
Pôvod a pestovanie
Ručný zber a spracovanie do 4 dní
Jednou zo zaujímavostí olivovníkov je, že olivy sa rodia až po dvadsiatich a viac rokoch rastu. V každom prípade vysoká výživová hodnota a lahodná chuť olivového oleja sú nepochybne hlavnými dôvodmi, prečo sa oplatí na tieto olejnaté plody počkať. Okrem toho môžu vo výživnej pôde rodiť stovky rokov. Olivové háje sú tak cenným dedičstvom, ktoré prežíva niekoľko generácií.
Olivy, plody olivovníkov, sa zbierajú ručne, zvyčajne v 5. až 7. mesiaci ich rastu. Aby mohol výsledný olivový olej niesť označenie "extra panenský", musia sa olivy spracovať šetrne do 4 dní od zberu.
Olej sa teda lisuje len mechanicky pod nízkym tlakom a pri nízkych teplotách maximálne 50 °C. Pri lisovaní tohto kvalitného olivového oleja sa nepoužívajú žiadne rozpúšťadlá ani iné chemikálie.
Náš olivový olej pochádza zo slnkom zaliateho Grécka. Konkrétne z malebnej Kréty.
Zloženie a vlastnosti
Jeden z najobľúbenejších jednodruhových olejov
Náš certifikovaný organický extra panenský olivový olej sa vyznačuje svetlou až tmavozelenou farbou a výnimočnou chuťou, pre ktorú patrí medzi najobľúbenejšie oleje. Vďaka šetrnému spracovaniu si zachováva maximálne množstvo cenných minerálov, vitamínov rozpustných v tukoch, prirodzene sa vyskytujúcich fytonutrientov a farbív, ktoré okrem iného prispievajú k jeho prirodzenej farbe. Okrem toho sa olivový olej vyznačuje vysokým obsahom mononenasýtených mastných kyselín, ktoré tvoria až 70 %.
Návod na použitie
Za zeleninu a stredomorskú kuchyňu
Náš extra panenský olivový olej zaujme na prvý pohľad svojou výraznou farbou. Zamilujete si jeho lahodnú olivovú príchuť. Aby si však zachoval všetky prospešné látky, nevystavujte ho vysokým teplotám = využitie preto nájdete najmä v studenej kuchyni.
Kombináciou olivového oleja so zeleninou nikdy nič nepokazíte. Okrem toho olivový olej udržuje zeleninu dlhšie čerstvú a chrumkavú. Široko sa používa aj v stredomorskej kuchyni. Napríklad pri príprave slávneho talianskeho šalátu Caprese sa bez olivového oleja jednoducho nezaobídete. Podľa španielskeho vzoru ho môžete jesť jednoducho s chlebom a soľou.
Na záver
- Extra panna/Extra panna
- Organizačne certifikované
- Studený lis
- 100% prírodné
- Žiadne konzervačné látky ani farbivá
Zdroje
[1] HASHMI, Muhammad Ali a kol. Tradičné využitie, fytochémia a farmakológia Olea europaea (olivy). Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine [online]. 2015, 29 [cit. 2020-11-09]. Dostupné z: https://doi.org/10.1155/2015/541591
[2] GHANBARI, Rahele et al, 2012. Hodnotné živiny a funkčné bioaktívne látky v rôznych častiach olív (Olea europaea L.) - prehľad. International Journal of Molecular Sciences. 13, 3291-3340. ISSN 1422-0067.
[3] DEKDOUK, Nadia et al. 2015. Fenolové zlúčeniny z Olea europaea L. majú antioxidačnú aktivitu a inhibujú enzýmy metabolizujúce sacharidy in vitro. Hindawi Publishing Corporation Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine [online]. 1-9 [cit. 2020-11-09]. Dostupné z: http://dx.doi.org/10.1155/2015/684925
[4] ROMANI, Annalisa et al. 2019. zdravie E ects of Phenolic Compounds Found in Extra-Virgin Olive Oil, By-Products, and Leaf of Olea europaea L. Nutrients.(11), 1776-1809.
[5] GUO, Zebin et al. 2018. Chemical composition and nutritional function of olive (Olea europaea L.): a review. Phytochemistry Reviews [online]. (17), 1091-1110 [cit. 2020-11-09]. Dostupné z: https://doi-org.proxy.k.utb.cz/10.1007/s11101-017-9526-0
[6] GARCÍA-INZA, G.P. et al. 2014. Odozva suchej hmotnosti plodov, koncentrácie oleja a zloženia mastných kyselín v oleji (Olea europaea L. var. 'Arauco') na teplotu. European Journal of Agronomy. (54), 107-115. ISSN 1161-0301.