Frakcionovaný kokosový olej / MCT
Kategória: | Konvenčné |
---|
Frakcionovaný kokosový olej / MCT
Tento prémiový frakcionovaný kokosový olej zaujme nielen svojím prírodným zložením, ale aj nápaditou tekutou konzistenciou.Premení vaše obľúbené ovocné šaláty, smoothies a proteínové nápoje na výživnú desiatu, ktorá naozaj zaberie. Navyše je lahodný a rozplýva sa na jazyku.
História
Strom hojnosti, strom neba
Kokorunové palmy nie sú zďaleka len exotickým klenotom katalógových pláží. V časoch starovekých ázijských kultúr boli tieto Stromy hojnosti, Stromy nebies zasvätené vtedajšiemu božstvu. A kokosové orechy sa používali na náboženské rituály. [1]
Až pred 4 000 rokmi
Je to neuveriteľné, ale kokosový olej sa lisoval už pred 4 000 rokmi. Už vtedy sa používal vnútorne aj zvonka ako účinný liek na suchú pokožku a na liečbu vlasov. V tropických, slnkom zaliatych oblastiach bol absolútnou nevyhnutnosťou. [2]
Funkčné potraviny s výnimočnými vlastnosťami
Pre svoje výnimočné vlastnosti je kokosový olej už desaťročia jednou z popredných funkčných potravín na trhu. [1,2]
Pôvod a pestovanie
Mastné mäso
Kokosová palma je notoricky známa atraktívna palma, ktorá lemuje brehy tropických riek a morí. Výsledný kokosový olej sa získava z dužiny ich zrelých plodov, kokosových orechov.
Frakcionované
Frakcionácia je jednoduchý proces, ktorý zahŕňa ochladenie kokosového oleja a oddelenie takto vzniknutých pevných látok. Frakcionovaný kokosový olej si zachováva tekutú konzistenciu aj pri chladiacich teplotách. [3]
Zloženie a vlastnosti
Kyselina kaprylová, kyselina kaprinová
Triumfom frakcionovaného kokosového oleja sú mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom, ktoré obsahuje, preto aj jeho ďalší názov MCT (Medium Chain Triglycerides). Jedinečné výživové vlastnosti oleja sú spôsobené najmä kyselinami kaprylovou (C8) a kaprinovou (C10), ktoré sú v oleji zastúpené v najvyššom množstve.
Prirodzene čistý, príjemne mäkký
Frakcionovaný kokosový olej MCT je vďaka svojmu jedinečnému zloženiu a spôsobu spracovania prirodzene číry. Má tiež prekvapujúcu, príjemne jemnú chuť.
Plný dostupnej energie
Veľkou výhodou MCT, frakcionovaného kokosového oleja, je jeho ľahká vstrebateľnosť a stráviteľnosť, čo je spôsobené vysokým obsahom mastných kyselín so stredne dlhým reťazcom. Predstavuje tak celkom výnimočný zdroj ľahko dostupnej energie. [4]
Použitie
V ovocných šalátoch, smoothies a proteínových nápojoch
Frakcionovaný kokosový olej je pre svoju prirodzene lahodnú chuť a roztápajúcu sa konzistenciu vhodnou prísadou do ovocných šalátov, smoothies a proteínových nápojov. Skrátka, môžete ho pridať všade tam, kde si želáte jeho jemnú chuť.
Na záver
- 100% prírodné
- Bez farbív a konzervačných látok
- Vhodné pre vegánov a vegetariánov
Zdroje
[1] SHANKAR, PADMINI, SUMAN AHUJA a ALEXANDRA TRACCHIO. Kokosový olej: prehľad. ResearchGate. 2014, 62-64.
[2] MARINA, A. M., Y. B. CHE MAN, S. A. H. NAZIMAH a I. AMIN. Chemické vlastnosti panenského kokosového oleja. Journal of american petrochemical society. 2009, (86), 301-307.
[3] MARIKKAR, J.M.N., D. SARAF a M.H. DZULKIFLY. International Journal of Food Properties. 2013, (16), 1284-1292.
[4] Décombaz, J.; Arnaud, M.; Milon, H.; et al. Energetický metabolizmus triglyceridov so stredne dlhým reťazcom v porovnaní so sacharidmi počas cvičenia. Eur. J. Appl. Physiol. Okupácia. Physiol. 1983, (52), 9-14.