HORČICOVÝ OLEJ
Kategória: | Konvenčné |
---|
Olej lisovaný za studena zo semien horčice bielej (Sinapis alba). Horčica je stará a veľmi známa plodina, ktorá patrí medzi medonosné rastliny. Povráva sa, že naši predkovia pridávali horčičné semienka do elixírov a kadidla bojovníkov, aby zvýšili a znásobili ich silu. Horčicu spoznáte podľa žiarivo žltých kvetov, ktoré kvitnú na meter vysokých stonkách v júni a júli.
Najčastejšie sa horčica spája s potravinárskou arómou, ale len málo ľudí vie, že zo semien sa vyrába horčicový olej, ktorý má priaznivé vnútorné a vonkajšie účinky. Olej má žltkastú farbu a jeho špecifická aróma sa často používa v indickej kuchyni. Vôňa sa dobre kombinuje s koriandrom a čiernym korením. Za studena lisované oleje sa najlepšie používajú pri príprave šalátov, horčicový olej výrazne zvýrazní chuť zeleniny, do ktorej sa vsiakne. Prínosom pridania tohto oleja môže byť aj jeho konzervácia, a preto má široké využitie pri konzervovaní a nakladaní zeleniny alebo húb. Špecifické použitie je pri varenom mäse alebo rybách, kde pokrm získa úplne inú zvláštnu chuť. Pri pečení cesta alebo chleba mu horčicový olej dodáva krásnu žltú farbu a nadýchanosť a zároveň ho konzervuje, aby sa predĺžila jeho čerstvosť.
V iných priemyselných odvetviach sa horčicový olej používa napríklad na výrobu mydla.
Alergény: Horčica/horčica
Skladujte v suchu, chráňte pred teplom.
Český botanický názov: Horčica Anglický názov: Horčicový olej Latinský názov: Sinapis Alba Seed Oil Miesto pôvodu: India
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.