Neohodnotené

Kakaové maslo, 200 G

100% prírodné kakaové maslo bez cukru a soli. Môže sa použiť na výrobu domácej čokolády, koláčov, dezertov a sušienok. Používa sa aj v slanej kuchyni, pretože je vhodná na vyprážanie.
Dodanie do 10 dní (1 ks)
Kód: 4001000020000010
€7,06 / ks
Kategória: Kakaové výrobky
Varianta: Kakaové maslo, 200 G

História

História kakaových bôbov siaha až k Mayom a Aztékom, ktorí nimi obohacovali rôzne jedlá a pochúťky. Obľúbený bol najmä horúci nápoj "chocolat", ktorý sa pripravoval počas sviatkov. Vďaka vysokému obsahu fytochemikálií a ďalších telu prospešných látok je jasné, prečo boli kakaové bôby považované za pokrm bohov. Samotné kakaové bôby boli také cenné, že sa dokonca používali ako platidlo.

Pôvod a pestovanie

Zemou pôvodu je Peru, ktoré vďaka svojej polohe poskytuje kakaovníku ideálne podmienky na správny rast. Keďže kakaovník je tropická rastlina, darí sa mu len v oblastiach s vysokou teplotou a tiež vysokou vlhkosťou, ktorá tu dosahuje až 80 %. Tento vždyzelený strom je veľmi citlivý na slnečné žiarenie a vietor, preto sa pestuje v tieni banánovníkov, kokosových paliem a iných tropických stromov, ktoré sa preto nazývajú kakaové matky. Na výrobu kakaového masla sa používajú semená známe ako kakaové bôby. Semená slúžia rastlinám najmä na rozmnožovanie. Z rozptýlených semien potom vyrastú nové rastliny, čo je jeden z dôvodov, prečo sú semená také bohaté na živiny.

Výrobný proces

Surovinou na výrobu kakaového masla sú kakaové bôby. Kakaové bôby sa vylúpnu a rozdrvia na kakaovú hmotu. Lisovaním kakaovej hmoty vzniká kakaové maslo svetložltej farby. Po stuhnutí je kakaové maslo vo forme nasekaných kúskov - pozri fotografiu na etikete balenia -> predajné balenie.

Zloženie a vlastnosti

Kakaové maslo je rastlinný tuk, ktorý sa vyznačuje lahodnou chuťou a vôňou. Je prirodzeným zdrojom vitamínov, minerálov a ďalších telu prospešných látok. Zastúpenie jednotlivých mastných kyselín v kakaovom masle sa líši od ostatných rastlinných olejov. V závislosti od pomeru nasýtených a nenasýtených mastných kyselín je kakaové maslo pri izbovej teplote tuhé a topí sa pri teplotách nad 28 °C. V ústach sa pomaly rozpúšťa, čo z neho robí ideálny tuk na výrobu vysokokvalitných čokolád.

Návod na použitie

Kakaové maslo môžete použiť na výrobu domácej čokolády, koláčov, dezertov a sušienok. Svoje miesto má aj v slanej kuchyni, pretože je vhodná na vyprážanie.

Na záver

  • Bez cukru
  • Bez soli
  • 100% prírodný produkt
  • Vhodné pre vegánov
  • Bez GMO
  • Zloženie: 100% maslo z kakaových semien Theobroma
  • Pôvod: Peru
  • Balenie: 200 g

Zdroje:

[1] L. DILLINGER, Teresa et al, 2000. Kultúrna história liečebného a rituálneho používania čokolády. The Journal of Nutrition. 130(8), 2057-2072.

[2] M. MUSTIGA, Guiliana et al. 2019. Identifikácia klimatických a genetických faktorov, ktoré riadia obsah tuku a zloženie mastných kyselín fazule Theobroma cacao L. Frontiers in Plant Science. 1159-1169.

[3] BAYEŚ-GARCÍA, Laura et al. 2019. Crystallization and Melting Behavior of Cocoa Butter in Lipid Bodies of Fresh Cacao Beans (Kryštalizácia a správanie kakaového masla v lipidových telách čerstvých kakaových bôbov). Crystal Growth & Design. 19(7), 4127-4137.

[4] ŻYŻELEWICZ, Dorota et al. 2014. Tokoferoly v kakaovom masle získanom z kakaových bôbov pražených v rôznych formách a pri rôznych procesných parametroch. Food Research International. 63(C), 390-399.

[5] ORACZ, Joanna, Ewa NEBESNY a Dorota ŻYŻELEWICZ, 2014. Vplyv podmienok praženia na obsah tuku, tokoferolov a fytosterolov a antioxidačnú kapacitu lipidovej frakcie z kakaových bôbov rôznych odrôd Theobroma cacao L. European Journal of Lipid Science and Technology. 116(1), 1002-1014.

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie