Neohodnotené

Kakaové maslo, 200 G

100% prírodné kakaové maslo bez cukru a soli. Môže sa použiť na výrobu domácej čokolády, koláčov, dezertov a sušienok. Používa sa aj v slanej kuchyni, pretože je vhodná na vyprážanie.
Položka bola vypredaná…
Vypredané
Kód: 4001000020000010
€7,66 / ks
Kategória: Kakaové výrobky
Varianta: Kakaové maslo, 200 G
Položka bola vypredaná…

História

História kakaových bôbov siaha až k Mayom a Aztékom, ktorí nimi obohacovali rôzne jedlá a pochúťky. Obľúbený bol najmä horúci nápoj "chocolat", ktorý sa pripravoval počas sviatkov. Vďaka vysokému obsahu fytochemikálií a ďalších telu prospešných látok je jasné, prečo boli kakaové bôby považované za pokrm bohov. Samotné kakaové bôby boli také cenné, že sa dokonca používali ako platidlo.

Pôvod a pestovanie

Zemou pôvodu je Peru, ktoré vďaka svojej polohe poskytuje kakaovníku ideálne podmienky na správny rast. Keďže kakaovník je tropická rastlina, darí sa mu len v oblastiach s vysokou teplotou a tiež vysokou vlhkosťou, ktorá tu dosahuje až 80 %. Tento vždyzelený strom je veľmi citlivý na slnečné žiarenie a vietor, preto sa pestuje v tieni banánovníkov, kokosových paliem a iných tropických stromov, ktoré sa preto nazývajú kakaové matky. Na výrobu kakaového masla sa používajú semená známe ako kakaové bôby. Semená slúžia rastlinám najmä na rozmnožovanie. Z rozptýlených semien potom vyrastú nové rastliny, čo je jeden z dôvodov, prečo sú semená také bohaté na živiny.

Výrobný proces

Surovinou na výrobu kakaového masla sú kakaové bôby. Kakaové bôby sa vylúpnu a rozdrvia na kakaovú hmotu. Lisovaním kakaovej hmoty vzniká kakaové maslo svetložltej farby. Po stuhnutí je kakaové maslo vo forme nasekaných kúskov - pozri fotografiu na etikete balenia -> predajné balenie.

Zloženie a vlastnosti

Kakaové maslo je rastlinný tuk, ktorý sa vyznačuje lahodnou chuťou a vôňou. Je prirodzeným zdrojom vitamínov, minerálov a ďalších telu prospešných látok. Zastúpenie jednotlivých mastných kyselín v kakaovom masle sa líši od ostatných rastlinných olejov. V závislosti od pomeru nasýtených a nenasýtených mastných kyselín je kakaové maslo pri izbovej teplote tuhé a topí sa pri teplotách nad 28 °C. V ústach sa pomaly rozpúšťa, čo z neho robí ideálny tuk na výrobu vysokokvalitných čokolád.

Návod na použitie

Kakaové maslo môžete použiť na výrobu domácej čokolády, koláčov, dezertov a sušienok. Svoje miesto má aj v slanej kuchyni, pretože je vhodná na vyprážanie.

Na záver

  • Bez cukru
  • Bez soli
  • 100% prírodný produkt
  • Vhodné pre vegánov
  • Bez GMO
  • Zloženie: 100% maslo z kakaových semien Theobroma
  • Pôvod: Peru
  • Balenie: 200 g

Zdroje:

[1] L. DILLINGER, Teresa et al, 2000. Kultúrna história liečebného a rituálneho používania čokolády. The Journal of Nutrition. 130(8), 2057-2072.

[2] M. MUSTIGA, Guiliana et al. 2019. Identifikácia klimatických a genetických faktorov, ktoré riadia obsah tuku a zloženie mastných kyselín fazule Theobroma cacao L. Frontiers in Plant Science. 1159-1169.

[3] BAYEŚ-GARCÍA, Laura et al. 2019. Crystallization and Melting Behavior of Cocoa Butter in Lipid Bodies of Fresh Cacao Beans (Kryštalizácia a správanie kakaového masla v lipidových telách čerstvých kakaových bôbov). Crystal Growth & Design. 19(7), 4127-4137.

[4] ŻYŻELEWICZ, Dorota et al. 2014. Tokoferoly v kakaovom masle získanom z kakaových bôbov pražených v rôznych formách a pri rôznych procesných parametroch. Food Research International. 63(C), 390-399.

[5] ORACZ, Joanna, Ewa NEBESNY a Dorota ŻYŻELEWICZ, 2014. Vplyv podmienok praženia na obsah tuku, tokoferolov a fytosterolov a antioxidačnú kapacitu lipidovej frakcie z kakaových bôbov rôznych odrôd Theobroma cacao L. European Journal of Lipid Science and Technology. 116(1), 1002-1014.

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: