Neohodnotené

Konopný olej v BIO kvalite

S týmto všestranným pomocníkom, konopným olejom s certifikátom **BIO**, obohatíte svoju studenú kuchyňu o výraznú bylinkovú chuť a vôňu. Okrem všetkých výnimočných vlastností získate jeden z najlepších zdrojov polynenasýtených mastných kyselín.
Variant
Dodanie do 10 dní (1 ks) Dodanie do 10 dní (1 ks) Dodanie do 10 dní (1 ks) Dodanie: 3-5 pracovných dní (1 ks) Dodanie do 10 dní (2 ks) Dodanie do 10 dní (1 ks) Zvoľte variant
Kód: 4000000500000009 4000000100000008 4000000500000011 177/1001735098 4000000050000008 4000000075000003 Zvoľte variant
€80,17 / ks €18,10 / ks €82,32 / ks €4,86 / ks €9,82 / ks €13,80 / ks od €4,86 / ks
Kategória: Na konziumáciu

História

Všetko sa začalo v ďalekej Číne

Objaviteľmi tejto sviežej zelenej rastliny sú nepochybne Číňania. Vtedajší cisár Čchen Nung zaznamenal informácie o neuveriteľných účinkoch konope v prvom čínskom liekopise, čo vyvolalo lavínu záujmu nielen medzi čínskymi lekármi. Ako to už býva, sťahovanie kočovných národov a osvedčené skúsenosti rozšírili poznatky o tejto posvätnej rastline do celého sveta.

Rastlina sa stala populárnou aj pre svoj rýchly rast a nerozlišujúce používanie. Chutné a vysoko výživné konopné semienka sa pridávali do najrôznejších jedál. S príchodom prvých lisov sa zo semien lisoval cenný a univerzálny olej. Z bohatých zelených listov sa vyrábali liečivé bylinné masti a obklady. Zvyšné časti sa používali na výrobu konopného vlákna, veľmi odolného materiálu na výrobu lán a sietí.

Záujem o konopný olej neustále rastie, a to nielen medzi nadšenými spotrebiteľmi, ale aj medzi výrobcami čisto prírodných výživových doplnkov.

 

Pestovanie a pôvod

Konopi je rastlina s nízkym vplyvom na životné prostredie

Konope je známe najmä svojím veľmi rýchlym rastom a relatívne vysokou odolnosťou, pre ktorú nie sú potrebné žiadne pesticídy ani herbicídy. Vďaka tomu je to plodina s nízkym vplyvom na životné prostredie. Už 120 dní po výsadbe sa konope zberá a oválne semená sa potom jemne lisujú na výsledný konopný olej.

Náš konopný olej z Rumunska má BIO certifikát.

 

Zloženie a vlastnosti

Jeden z najlepších zdrojov polynenasýtených mastných kyselín

Konopný olej sa vyznačuje výraznou bylinnou chuťou a vôňou. Jeho farba je svetlo až tmavozelená vďaka chlorofylu, ktorý sa do získaného oleja dostáva počas lisovania semien.

Konopný olej je tiež významným zdrojom vitamínov rozpustných v tukoch, minerálov, prírodných farbív a ďalších fytonutrientov, ktoré sú zodpovedné za jeho výnimočné vlastnosti.

Konopný olej je tiež klasifikovaný ako rastlinný olej s ideálnym pomerom esenciálnych a polynenasýtených mastných kyselín (pomer zodpovedá tradičnej japonskej a stredomorskej strave). Obsah polynenasýtených mastných kyselín dosahuje až 80 %, vďaka čomu je konopný olej jedným z najlepších zdrojov polynenasýtených mastných kyselín vôbec.

 

Použitie

Bylinná chuť a vôňa na studenú kuchyňu

Konopný olej lisovaný za studena má výraznú bylinnú chuť a vôňu. Používa sa najmä v studenej kuchyni, pretože jeho telu prospešné látky sú citlivé na vyššie teploty. Vynikajúco sa hodí v kombinácii s čerstvou zeleninou. Možno ho použiť aj na dochutenie rôznych nátierok a studených pokrmov, ktorým dodá sviežu farbu a zvýrazní obsiahnuté chute.

 

Zdroje

S. BORHADE, Shobha, 2013. Chemické zloženie a charakterizácia oleja zo semien konopy siatej (Cannabis sativa) a esenciálnych mastných kyselín metódou HPLC. Scholars Research Library [online]. 5(1), 5-8 [cit. 2020-11-11]. K dispozícii na: www.scholarsresearchlibrary.com

FARINON, B. a kol. 2012. Semená konopy siatej (Cannabis sativa L.): výživová kvalita a potenciálna funkčnosť pre ľudské zdravie a výživu. Nutrients. (12), 1935-1994.

BONINIA, Sara Anna et al. 2018. cannabis sativa: Komplexný etnofarmakologický prehľad liečivej rastliny s dlhou históriou. Journal of Ethnopharmacology. 5(227), 300-315.

LEONARD, William et al. 2020. Konopné semená v potravinárskom priemysle: výživová hodnota, zdravotné prínosy a priemyselné využitie. COMPREHENSIVE REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND FOOD SAFETY. 19(1), 282-308.

CROCQ, Marc-Antoine, 2020. história konope a endokanabinoidného systému. Dialogues Clin Neuroscience. 22(3), 223-228.