Neohodnotené

Konopný olej v BIO kvalite

S týmto všestranným pomocníkom, konopným olejom s certifikátom **BIO**, obohatíte svoju studenú kuchyňu o výraznú bylinkovú chuť a vôňu. Okrem všetkých výnimočných vlastností získate jeden z najlepších zdrojov polynenasýtených mastných kyselín.
Variant
Dodanie do 10 dní (1 ks) Dodanie do 10 dní (1 ks) Dodanie do 10 dní (1 ks) Dodanie: 3-5 pracovných dní (1 ks) Dodanie do 10 dní (2 ks) Dodanie do 10 dní (1 ks) Zvoľte variant
Kód: 4000000500000009 4000000100000008 4000000500000011 177/1001735098 4000000050000008 4000000075000003 Zvoľte variant
€80,17 / ks €18,10 / ks €82,32 / ks €4,86 / ks €9,82 / ks €13,80 / ks od €4,86 / ks
Kategória: Na konziumáciu

História

Všetko sa začalo v ďalekej Číne

Objaviteľmi tejto sviežej zelenej rastliny sú nepochybne Číňania. Vtedajší cisár Čchen Nung zaznamenal informácie o neuveriteľných účinkoch konope v prvom čínskom liekopise, čo vyvolalo lavínu záujmu nielen medzi čínskymi lekármi. Ako to už býva, sťahovanie kočovných národov a osvedčené skúsenosti rozšírili poznatky o tejto posvätnej rastline do celého sveta.

Rastlina sa stala populárnou aj pre svoj rýchly rast a nerozlišujúce používanie. Chutné a vysoko výživné konopné semienka sa pridávali do najrôznejších jedál. S príchodom prvých lisov sa zo semien lisoval cenný a univerzálny olej. Z bohatých zelených listov sa vyrábali liečivé bylinné masti a obklady. Zvyšné časti sa používali na výrobu konopného vlákna, veľmi odolného materiálu na výrobu lán a sietí.

Záujem o konopný olej neustále rastie, a to nielen medzi nadšenými spotrebiteľmi, ale aj medzi výrobcami čisto prírodných výživových doplnkov.

 

Pestovanie a pôvod

Konopi je rastlina s nízkym vplyvom na životné prostredie

Konope je známe najmä svojím veľmi rýchlym rastom a relatívne vysokou odolnosťou, pre ktorú nie sú potrebné žiadne pesticídy ani herbicídy. Vďaka tomu je to plodina s nízkym vplyvom na životné prostredie. Už 120 dní po výsadbe sa konope zberá a oválne semená sa potom jemne lisujú na výsledný konopný olej.

Náš konopný olej z Rumunska má BIO certifikát.

 

Zloženie a vlastnosti

Jeden z najlepších zdrojov polynenasýtených mastných kyselín

Konopný olej sa vyznačuje výraznou bylinnou chuťou a vôňou. Jeho farba je svetlo až tmavozelená vďaka chlorofylu, ktorý sa do získaného oleja dostáva počas lisovania semien.

Konopný olej je tiež významným zdrojom vitamínov rozpustných v tukoch, minerálov, prírodných farbív a ďalších fytonutrientov, ktoré sú zodpovedné za jeho výnimočné vlastnosti.

Konopný olej je tiež klasifikovaný ako rastlinný olej s ideálnym pomerom esenciálnych a polynenasýtených mastných kyselín (pomer zodpovedá tradičnej japonskej a stredomorskej strave). Obsah polynenasýtených mastných kyselín dosahuje až 80 %, vďaka čomu je konopný olej jedným z najlepších zdrojov polynenasýtených mastných kyselín vôbec.

 

Použitie

Bylinná chuť a vôňa na studenú kuchyňu

Konopný olej lisovaný za studena má výraznú bylinnú chuť a vôňu. Používa sa najmä v studenej kuchyni, pretože jeho telu prospešné látky sú citlivé na vyššie teploty. Vynikajúco sa hodí v kombinácii s čerstvou zeleninou. Možno ho použiť aj na dochutenie rôznych nátierok a studených pokrmov, ktorým dodá sviežu farbu a zvýrazní obsiahnuté chute.

 

Zdroje

S. BORHADE, Shobha, 2013. Chemické zloženie a charakterizácia oleja zo semien konopy siatej (Cannabis sativa) a esenciálnych mastných kyselín metódou HPLC. Scholars Research Library [online]. 5(1), 5-8 [cit. 2020-11-11]. K dispozícii na: www.scholarsresearchlibrary.com

FARINON, B. a kol. 2012. Semená konopy siatej (Cannabis sativa L.): výživová kvalita a potenciálna funkčnosť pre ľudské zdravie a výživu. Nutrients. (12), 1935-1994.

BONINIA, Sara Anna et al. 2018. cannabis sativa: Komplexný etnofarmakologický prehľad liečivej rastliny s dlhou históriou. Journal of Ethnopharmacology. 5(227), 300-315.

LEONARD, William et al. 2020. Konopné semená v potravinárskom priemysle: výživová hodnota, zdravotné prínosy a priemyselné využitie. COMPREHENSIVE REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND FOOD SAFETY. 19(1), 282-308.

CROCQ, Marc-Antoine, 2020. história konope a endokanabinoidného systému. Dialogues Clin Neuroscience. 22(3), 223-228.

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie