ALMANDĽOVÝ OLEJ
Kategória: | Konvenčné |
---|
Mandľový olej lisovaný za studena je jedným z najcennejších rastlinných olejov. Olej sa získava zo sladkých mandlí, ktoré sú jadrami v šupke mandľového plodu (Prunus Dulcis). Pred dozretím majú mandle zelenú farbu, kým zrelé plody sú hnedé. Toto hnedé ovocie sa musí rozpučiť, aby sa jadrá mohli olúpať a spracovať. Mandľovník pochádza z Číny, odkiaľ sa rozšíril ďalej, napríklad do Egypta. V súčasnosti sa pestuje v teplých oblastiach Stredomoria a darí sa mu najmä vo vinohradníckych oblastiach. Zaujme bielymi až ružovými okrasnými kvetmi a dorastá až do výšky 6 metrov.
Mandľový olej sa z výživového hľadiska považuje za cennú surovinu pre svoj laboratórne potvrdený obsah vitamínu E a K. V strave je tiež potrebné doplniť esenciálne (nenasýtené) mastné kyseliny - viac ako 70 % nenasýtenej kyseliny olejovej a 25 % nenasýtenej kyseliny linolovej.
Má jedinečné postavenie medzi ostatnými rastlinnými olejmi vďaka svojej najjemnejšej a najšetrnejšej štruktúre. Jeho štruktúra je údajne veľmi podobná ľudskej koži. Používa sa na posilnenie elasticity pokožky, najmä v tehotenstve pri masáži bruška alebo oblastí, ktoré majú tendenciu zväčšovať sa.
Najzanedbávanejší je mandľový olej v starostlivosti o vlasy, jeho účinky na vlasy boli známe už v staroveku. Mandľový zábal na vlasy je možné si vytvoriť aspoň dvakrát do mesiaca. Kávovú usadeninu, kakaové šupky a mleté ovsené vločky môžete zmiešať s mierne zohriatym mandľovým olejom a pripraviť si tak zábal na suché a krepaté vlasy so sklonom ku krepovateniu. Na telo sa mandľový olej často používa pri aromaterapeutických masážach. V kombinácii s éterickým olejom BEWIT ho môžete používať aj namiesto pleťového krému.
Skladujte v suchu, chráňte pred teplom.
Refinovaný.
Český botanický názov: Mandľovník Anglický názov: Mandľový olej Latinský názov: Prunus Amygdalus Dulcis Oil Krajina pôvodu: Maroko
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.