OLEJ Z ČIERNYCH SEMIEN v BIO kvalite
Kategória: | Na konziumáciu |
---|
História
Černice ako jedna z najsilnejších rastlín na svete
Čierna rasca, známa aj ako čierna rasca, je bylina s dlhou históriou. Recepty alebo skutočné účinky súvisiace s touto "nebeskou bylinou" možno nájsť v starých spisoch čínskej a tibetskej medicíny. Ajurvédski lekári dokonca považujú čierny kosodrevinu za jednu z najsilnejších rastlín na svete.
Čierne zlato faraónov
Tmavý olej získavaný zo semien tejto rastliny bol pre svoje blahodarné účinky cenený najmä v starovekom Egypte. Pre Kleopatru bola nepostrádateľnou súčasťou skrášľovacích rituálov a Sám Hippokrates chválil jej liečivé vlastnosti. Čierny rascový olej tak bol doslova luxusným tovarom a vyslúžil si pomenovanie čierne zlato faraónov.
Pôvod a pestovanie
Drobné čierne semená sú surovinou na výrobu oleja
Semeno čierne je jednoročná bylina pochádzajúca z juhovýchodnej Ázie, kde sa jej dodnes darí. Dorastá do výšky 60 cm a kvitne nápadnými žltými, ružovými alebo svetlomodrými kvetmi. Plody ostružiny sú veľké napučané tobolky obsahujúce drobné čierne semená. Tie sa zbierajú v plnej zrelosti a sú surovinou na výrobu oleja z čiernej rasce.
Zloženie a vlastnosti
Jedná sa o jedlý jednodruhový olej hustejšej konzistencie, ktorý obsahuje najmä nenasýtené mastné kyseliny. Vďaka svojim látkam má olej tmavšiu farbu a výraznejšiu vôňu, čo je jeho jedinečnosť.
Vďaka lisovaniu za studena si olej zachováva maximálne množstvo prospešných látok
Proces lisovania oleja upravujeme tak, aby teplota vylisovaného oleja bola počas výroby blízko 42 °C. Tým sa zabráni strate tepelne labilných látok a zbytočnej degradácii výsledného oleja. Jedná sa o RAW, za studena lisovaný olej.
Olej sa vyrába v našom výrobnom závode
Čierny rascový olej sa vyrába so starostlivosťou a láskou v našom výrobnom závode v Ostrave.
Návod na použitie
Pikantná a mierne pikantná chuť, ktorú môžete použiť na ochutenie šalátov
Olej zo semien čiernej rasce je typický svojou pikantnou a mierne korenistou chuťou. Pripomína korenie s rovnakým názvom. Môže sa použiť na dochutenie rôznych druhov šalátov, zeleninových alebo mäsových jedál. Aby sa však zachovali všetky látky, ktoré obsahuje, odporúča sa tento olej podávať len so studenými alebo chladenými pokrmami.
Zdroje
[1] SURIA, Kanchan et al. 2019. Vplyv infračerveného praženia a praženia na suchom vzduchu na oxidačnú stabilitu, zloženie mastných kyselín, produkty Maillardovej reakcie a ďalšie chemické vlastnosti oleja zo semien rasce čiernej (Nigella sativa L.). Chémia potravín. 537-547.
[2] BASHEER, Irum a Irfan ZIA QURESHI, 2018. Krátkodobá a dlhodobá modulácia koncentrácií minerálov v tkanivách po perorálnom podaní oleja zo semien čiernej rasce (Nigella sativa L.) laboratórnym potkanom. Phytomedicine. 39, 56-65.
[3] IBRAHIM TUNAA, Halil et al. 2018. Skúmanie účinku oleja z čiernej rasce na bolesť u geriatrických jedincov s osteoartrózou. Doplnkové terapie v klinickej praxi. (31), 290-294.
[4] FALLAH HUSEINI, H. et al. 2013. Účinok oleja zo semien Nigella sativa L. na zníženie krvného tlaku u zdravých dobrovoľníkov: Randomizovaná, dvojito zaslepená, placebom kontrolovaná klinická štúdia. PHYTOTHERAPY RESEARCH. 27, 1849-1853.
[5] MAHBOUBIA, Mohaddese, Leila MOHAMMAD TAGHIZADEH KASHANIB a Mona MAHBOUBIA, 2018. Fixný olej z Nigella sativa ako alternatívna liečba pri liečbe bolesti pri reumatoidnej artritíde. Phytomedicine. 46, 69-77.