OLEJ Z HROZNOVÝCH SEMIEN
Kategória: | Konvenčné |
---|
Olej z hroznových jadierok je jedným zo vzácnejších olejov z hroznových jadierok, pretože sa získava z malých jadierok hrozna (//Vitis vinifera//). V každej guľôčke hrozna sa skrývajú hroznové jadierka, ktoré sa pri výrobe vína zvyčajne mechanicky oddeľujú na sitku od tzv. matoliny. Matoliny sú zvyšky výliskov po lisovaní vína alebo iného ovocia.
Sírny olej je potrebné zbaviť trieslovín v procese rafinácie. Bez tohto procesu by olej zostal veľmi horký. Pri rafinácii sa získava olej veľmi vysokej kvality a používa sa proces dezodorizácie, aby sa olej zbavil nepríjemných pachových zložiek. Proces prebieha vo vákuu, takže nedochádza k oxidácii oleja pri vysokých teplotách, za ktorú je zvyčajne zodpovedný spotrebiteľ. Olej dosahuje počas varenia oveľa vyššiu zmenu teploty.
Výživová hodnota rafinovaného oleja je v porovnaní s olejom lisovaným za studena v podstate rovnaká.
Šetrne extrahovaný olej z hroznových jadierok obsahuje približne 90 % nenasýtených mastných kyselín, z ktorých najväčší podiel má esenciálna mastná kyselina linolová. Príjem esenciálnych mastných kyselín je veľmi dôležitý, pretože vieme, že naše telo si tieto kyseliny nedokáže samo syntetizovať. Laboratórna analýza potvrdila obsah kyseliny linolovej viac ako 70 %.
Olej z hroznových jadierok je veľmi jemný a má mierne zelenú farbu. Olej je známy vysokým prirodzeným obsahom OPC (oligomérneho proantokyanidového komplexu) - komplexu oligomérnych proantokyanidínov, ktorý pôsobí ako silný antioxidant.
Môže byť vaším pomocníkom v studenej kuchyni a pri starostlivosti o krásu.
Skladujte v suchu, chráňte pred teplom.
Český botanický názov: Vinič Anglický názov: Olej z hroznových jadierok Latinský názov: Vitis Vinifera Seed Oil Krajina pôvodu: Čína
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.