SUROVÁ SPIRULINA PLUS
Kategória: | Doplnky stravy |
---|
SRAW SPIRULINA PLUS, KOUSKY
Zelená superpotravina plná vitamínov, minerálov a mnohých ďalších veľmi prospešných látok v najprirodzenejšej forme. Vďaka šetrnému spracovaniu sa v nich maximálne zachováva cenný obsah. Chrumkavé kúsky spiruliny sa môžu konzumovať priamo alebo sa môžu použiť na dochutenie rôznych druhov šalátov a polievok. Je vynikajúci aj do zeleninových nátierok.
História
Jazerné potraviny
Modrozelené povlaky spiruliny pokrývali hladinu sladkovodných jazier už od čias Aztékov a Mayov, ktorí zbierali a sušili spirulinu na modrozelený prášok a obohacovali ňou svoju obilnú stravu o komplex živín, pričom ju považovali za "potravu jazera".
Získané
Znovuobjavenie tejto zelenej superpotraviny sa podarilo okolo roku 1960 botanikovi Jeanovi Leonardovi, ktorého na jeho francúzsko-belgickej expedícii do Afriky zaujal tradičný modrozelený koláč "Dihe", ktorý podávali miestni obyvatelia.
Anthony William sa jej nemôže nabažiť
V dnešnom svete zaujíma spirulina jedno z popredných miest na trhu s výživovými doplnkami. Stáva sa čoraz populárnejšou vďaka veľkej propagácii Anthonyho Williama, ktorý nie je zástancom účinkov látok obsiahnutých v spiruline. [1, 2, 3]
Pôvod a pestovanie
Špirály spiruliny
Spirulina je modrozelená sladkovodná sycamora, ktorá na správny rast potrebuje naozaj čistú vodu, dostatok slnečného svetla a relatívne vysoké pH. Počas rastu sa pri získavaní buniek točí do ľavotočivej špirály, od čoho je odvodený jej názov. Plne zrelá spirulina vytvára modrozelený povlak, ktorý sa šetrne zbiera ako biomasa. [1, 2, 3]
Rozdelené na kúsky
Zbieraná modrozelená biomasa spiruliny sa špeciálnou lisovacou technikou lisuje do tenkých "špagiet", ktoré sa jemne vysušia a potom sa rozbijú na výsledné kúsky. V rámci jedinečnej technológie spracovania a pri dodržaní nízkych teplôt nepresahujúcich 42 °C je RAW SPIRULINA PLUS stále "živá" a zachováva enzýmy a ďalšie cenné látky, ktoré sú citlivé na vysoké teploty.
Zloženie a vlastnosti
Plný vitamínov, minerálov a prospešných látok
Magnézium, selén, chróm alebo fosfor - všetky tieto minerály sa nachádzajú v spiruline vo vysokom množstve. Každá bunka v tele uvíta prítomnosť prírodného zinku a vápnika.
Z vitamínov je to najmä vitamín K, pre ktorého vysoký obsah je spirulina vyzdvihovaná.
Z hľadiska makroživín je spirulina dôležitým zdrojom nielen potrebnej vlákniny, ale aj ľahko vstrebateľných proteínov rastlinného pôvodu.
Značná farba spiruliny je spôsobená modrozeleným pigmentom fykocyanínom, ktorý je dominantným farbivom tejto sladkovodnej sinice. Karotenoidové alebo chlorofylové farbivá tiež prispievajú k farebnému odtieňu.
Vegáni a vegetariáni by sa mali mať na pozore
Vďaka vysokému obsahu železa a vitamínu B12 je spirulina vhodným rastlinným doplnkom stravy aj pre vegánov a vegetariánov, ktorí môžu mať nedostatočný príjem.
Použitie
V šalátoch, polievkach a nátierkach
Modrozelené kúsky spiruliny určite zaujmú svojou chrumkavou konzistenciou a výraznou chuťou pripomínajúcou riasy. Chrumkavé kúsky sa dajú konzumovať priamo alebo použiť na dochutenie rôznych druhov šalátov a polievok. Je skvelá v kombinácii so zeleninovými nátierkami, ktoré jej dodávajú výraznú chuť a atraktívny vzhľad.
Odporúčané dávkovanie
1 - 2-krát denne 1 čajová lyžička (1 čajová lyžička 2,5 g).
Upozornenie:
- Neprekračujte odporúčanú dennú dávku.
- Tento výrobok nie je určený na nahradenie pestrej a vyváženej stravy.
- Uchovávajte mimo dosahu detí.
- Nie je určený pre deti mladšie ako 3 roky.
- Skladujte v suchu, chráňte pred teplom.
Pôvod: India
Na záver
Zdravotné nároky zo zoznamu ON HOLD:
- kontrola hmotnosti - chuť do jedla,
- antioxidant,
- normálna hladina cukru v krvi,
- prirodzená imunita - imunitný systém,
- tón, vitalita,
- svalová hmota - strata hmotnosti.
ON HOLD list - Toto je zoznam látok a ich vzťahu k zdraviu, ktoré boli zaslané úradu EFSA na posúdenie, ale úrad EFSA ešte nevydal odborné stanovisko alebo EK ešte nevydala rozhodnutie. Upozorňujeme, že tieto nároky sú dočasné.
Zdroje
[1] ANTONIO DEL RIO-CHANONA, Ehecatl, Dongda ZHANG a Youping XIE, 2015. Dynamická simulácia a optimalizácia rastu Arthrospira platensis a produkcie C-fykocyanínu. Industrial & Engineering Chemistry Research. 54(43), 10606-10614.
[2] TEULING, Emma et al. 2017. Porovnanie bielkovinových extraktov z rôznych jednobunkových zelených zdrojov. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 65(36), 7989-8002.
[3] LI, Yuchen, Carmen LAMMI a Giovanna BOSCHIN, 2019. recent Advances in Microalgae Peptides: Cardiovascular Health Benefits and Analysis. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 67(43), 11825-11838.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.