Neohodnotené

RICÍNOVÝ OLEJ, 200 ML

Rastlinný olej lisovaný za studena. Rastlinné oleje sa nazývajú tekuté ľahké. Sú zásobárňou energie a mnohých jedinečných látok a živín. Použitie ako surovina.
Variant
Môžeme doručiť do:
28.9.2022 28.9.2022 28.9.2022 Zvoľte variant
Skladom, odosielame ihneď (1 ks) Skladom, odosielame ihneď (1 ks) Skladom, odosielame ihneď (1 ks) Zvoľte variant
Kód: 7000000210000042 7000000250000003 7000000202000037 Zvoľte variant
€20,06 / ks €43,79 / ks €5,20 / ks od €5,20 / ks
Kategória: Nejedlé

Za studena lisovaný ricínový olej získaný lisovaním semien Ricinus communis. Inak nazývaný ricínový alebo ricínový olej. Je to jediný druh ricínu, ktorý upúta pozornosť svojimi výraznými červenými kvetmi. Často sa pestuje ako okrasná rastlina a je nenáročná na pestovanie. Môže vyrásť až do výšky 10 metrov. Samičie kvety sú zelenkavé, samčie červené až červenohnedé. Plody obsahujú semená s jedom nazývaným ricín, ktorý je smrteľne jedovatý. Zberatelia týchto semien si môžu poškodiť nervový systém už len tým, že sa ich dotknú. Samotný olej však nie je jedovatý! Olej sa niekoľkokrát prefiltruje, zahreje a jedovaté látky sa stratia. Pri lisovaní vzniká aj kyselina ricinolová, ktorú neobsahuje žiadny iný olej, a preto je tento olej vzácny. Vďaka obsahu kyseliny ricínoleovej má olej veľmi hustú konzistenciu. Často sa riedi napríklad hroznovým olejom.

Olej má veľmi svetložltú až takmer bezfarebnú farbu. Vďaka svojej hustej konzistencii má vynikajúce hydratačné vlastnosti. V starovekom Egypte využívala jeho účinky samotná Kleopatra. Olej používala predovšetkým ako kozmetický prípravok. Jeho osvedčená schopnosť podporovať rast obočia, rias a vlasov sa zachovala a používa sa dodnes. Teplé obklady z ricínového oleja sa môžu používať na boľavé svaly a kĺby. Ďalšie použitie je ako prísada do motorových olejov, atramentov a farieb.

Vzhľadom na to, že olej má výrazné preháňacie účinky, nepoužívajte ho na vnútorné použitie!

Vyhnite sa kontaktu s očami!

Použitie ako surovina.

Skladujte v suchu, chráňte pred teplom.

Český botanický názov: Ricínovník Český názov: Ricínový olej Latinský názov: Ricinus Communis Seed Oil Krajina pôvodu: India