Neohodnotené

Semená amarantu

Amarant patrí do skupiny pseudocereálií, ktoré sú významným zdrojom bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov. Je vhodný na prípravu kaší, šalátov, príloh a polievok.
Variant
Dodanie do 10 dní (1 ks) Dodanie do 10 dní (1 ks) Dodanie do 10 dní (1 ks) Zvoľte variant
Kód: 4000000025000006 4000000099000004 4000000100000003 Zvoľte variant
€3,66 / ks €153,94 / ks €8,69 / ks od €3,66 / ks
Kategória: Semienka

História

Názov amarant je odvodený od gréckeho slova pre nesmrteľný, nestarnúci. Amarant alebo láskavec je známy a používaný ľuďmi už tisíce rokov. Spolu s kukuricou a fazuľou bola v čase objavenia Ameriky jednou z najrozšírenejších plodín. Amarant mal veľký význam v strave Aztékov, Mayov a Inkov, ktorí ho nazývali zázračným obilím. Amarant je rozšírený najmä v Indii, Nepále a Číne, kde je súčasťou mnohých tradičných jedál. V Českej republike je známy a používaný od 90. rokov 20. storočia.

Pôvod a pestovanie

Amaranthus je obľúbený pre svoju nenáročnosť a prispôsobivosť. Hoci sa tejto jednoročnej rastline darí najmä v teplých a suchých oblastiach, dokáže sa prispôsobiť akýmkoľvek výkyvom teploty a vlhkosti. Vďaka svojej mrazuvzdornosti sa amarant môže pestovať po celý rok. Semená amarantu dozrievajú koncom septembra a začiatkom októbra. Zrelé semená sa zbierajú mlátením a potom sa čistia a sušia.

Skladba

Amaranthus patrí do skupiny nazývanej pseudocereálie. Pseudocereálie sú dôležitým zdrojom bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov.

Použitie

Vhodné na prípravu kaší, šalátov, príloh a polievok. Múka z mletého amarantu sa môže použiť na prípravu koláčov, sušienok alebo pečiva. Pražením získajú semená amarantu príjemnú, mierne orieškovú chuť.

Na záver

Vhodné na prípravu kaší, šalátov, príloh a polievok. Múka z mletého amarantu sa môže použiť na prípravu bezlepkových koláčov, sušienok alebo pečiva. Bez soli.

Pôvod: India

Zdroje

[1] D. BRISCOE RUNQUIST, Ryan et al. 2019. Modely rozšírenia druhov v celej histórii invázie amarantu palmerovho predpovedajú regióny ohrozené budúcou inváziou a odhaľujú problémy s modelovaním rýchlo sa meniacich geografických rozsahov. Scientific Reports. 9(2426), 1-12.

[2] M. WARD, Sarah, Theodore M. WEBSTER a Larry E. STECKEL, 2013. Amarant palmerov (Amaranthus palmeri). Recenzia. Weed Technology. 27(1), 12-27.

[3] SILVA-SÁNCHEZ, C. et al. 2008. Bioaktívne peptidy v semenách amarantu (Amaranthus hypochondriacus). Journal of Agricultural and Food Chemistry. 56(4), 1233-1240.

[4] Prvá správa o charakteristike ohrozeného rastlinného druhu Amaranthus pumilus (Amarantus morský), 2000. Journal of Food and Agricultural Food Chemistry. 48(2), 378-382.

[5] A. GAINES, Todd et al, 2011. Mechanizmus rezistencie vyvinutého Palmerovho amarantu (Amaranthus palmeri) rezistentného voči glyfosátu. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 59(11), 5886-5889.

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie