Neohodnotené

Semená amarantu

Amarant patrí do skupiny pseudocereálií, ktoré sú významným zdrojom bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov. Je vhodný na prípravu kaší, šalátov, príloh a polievok.
Variant
Dodanie do 10 dní (1 ks) Dodanie do 10 dní (1 ks) Vypredané Zvoľte variant
Kód: 4000000025000006 4000000099000004 4000000100000003 Zvoľte variant
€3,96 / ks €166,76 / ks €9,42 / ks od €3,96 / ks
Kategória: Semienka

História

Názov amarant je odvodený od gréckeho slova pre nesmrteľný, nestarnúci. Amarant alebo láskavec je známy a používaný ľuďmi už tisíce rokov. Spolu s kukuricou a fazuľou bola v čase objavenia Ameriky jednou z najrozšírenejších plodín. Amarant mal veľký význam v strave Aztékov, Mayov a Inkov, ktorí ho nazývali zázračným obilím. Amarant je rozšírený najmä v Indii, Nepále a Číne, kde je súčasťou mnohých tradičných jedál. V Českej republike je známy a používaný od 90. rokov 20. storočia.

Pôvod a pestovanie

Amaranthus je obľúbený pre svoju nenáročnosť a prispôsobivosť. Hoci sa tejto jednoročnej rastline darí najmä v teplých a suchých oblastiach, dokáže sa prispôsobiť akýmkoľvek výkyvom teploty a vlhkosti. Vďaka svojej mrazuvzdornosti sa amarant môže pestovať po celý rok. Semená amarantu dozrievajú koncom septembra a začiatkom októbra. Zrelé semená sa zbierajú mlátením a potom sa čistia a sušia.

Skladba

Amaranthus patrí do skupiny nazývanej pseudocereálie. Pseudocereálie sú dôležitým zdrojom bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov.

Použitie

Vhodné na prípravu kaší, šalátov, príloh a polievok. Múka z mletého amarantu sa môže použiť na prípravu koláčov, sušienok alebo pečiva. Pražením získajú semená amarantu príjemnú, mierne orieškovú chuť.

Na záver

Vhodné na prípravu kaší, šalátov, príloh a polievok. Múka z mletého amarantu sa môže použiť na prípravu bezlepkových koláčov, sušienok alebo pečiva. Bez soli.

Pôvod: India

Zdroje

[1] D. BRISCOE RUNQUIST, Ryan et al. 2019. Modely rozšírenia druhov v celej histórii invázie amarantu palmerovho predpovedajú regióny ohrozené budúcou inváziou a odhaľujú problémy s modelovaním rýchlo sa meniacich geografických rozsahov. Scientific Reports. 9(2426), 1-12.

[2] M. WARD, Sarah, Theodore M. WEBSTER a Larry E. STECKEL, 2013. Amarant palmerov (Amaranthus palmeri). Recenzia. Weed Technology. 27(1), 12-27.

[3] SILVA-SÁNCHEZ, C. et al. 2008. Bioaktívne peptidy v semenách amarantu (Amaranthus hypochondriacus). Journal of Agricultural and Food Chemistry. 56(4), 1233-1240.

[4] Prvá správa o charakteristike ohrozeného rastlinného druhu Amaranthus pumilus (Amarantus morský), 2000. Journal of Food and Agricultural Food Chemistry. 48(2), 378-382.

[5] A. GAINES, Todd et al, 2011. Mechanizmus rezistencie vyvinutého Palmerovho amarantu (Amaranthus palmeri) rezistentného voči glyfosátu. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 59(11), 5886-5889.

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: