SEZAMOVÝ OLEJ, 200 ML
Kategória: | Konvenčné |
---|
Sezam indický (Sesamum indicum) bol prvou rastlinou, z ktorej sa lisoval olej za studena. Je to teda najstarší olej a korenie vôbec. Sezamové semená, ktoré sa v tropických oblastiach pestovali už v praveku, rastú v tobolkách a majú krémovú až čiernu farbu. Výťažnosť oleja je pomerne nízka, jeho spracovanie je náročné, a preto je jeho cena vyššia ako pri iných olejoch. V kuchyni má však jednu veľkú výhodu: má vysoký bod zadymenia, a preto je tepelne stabilný na varenie a vyprážanie jedál. Už egyptskí pekári na svojich maľbách zobrazovali pridávanie sezamových semienok do chleba; v tom čase boli semienka symbolom nesmrteľnosti, ale sezamový olej je vynikajúci na pečenie. V potravinárskom priemysle sa používa na výrobu margarínu. Olej má však mnoho ďalších využití ako korenie a možno ho pridávať do omáčok, cestovín, ryžových rezancov, šalátových dresingov alebo obilných kaší.
Olej má aj kozmetické využitie a v tradičnej medicíne sa používal ako regeneračný prostriedok, ktorý sa aplikoval na popáleniny, rôzne druhy poranení alebo stvrdnutú, pľuzgierovanú pokožku. Sezamový olej môžete použiť na výrobu vlasového zábalu. Zaujímavé využitie je v zubnej starostlivosti. Máchanie sezamového oleja v ústach môže zničiť baktérie a prispieť ku krásnym a ľahšie udržiavateľným zubom.
Použitie ako surovina.
Skladujte v suchu, chráňte pred teplom.
Český botanický názov: Indický sezam Anglický názov: Sezamový olej Latinský názov: Sesamum indicum Krajina pôvodu: India