Neohodnotené

SEZAMOVÝ OLEJ, 200 ML

Rastlinný olej lisovaný za studena. Rastlinné oleje sa nazývajú tekuté ľahké. Sú zásobárňou energie a mnohých jedinečných látok a živín.
Variant
Dodanie: 3-5 pracovných dní (1 ks) Dodanie: 3-5 pracovných dní (1 ks) Dodanie: 3-5 pracovných dní (1 ks) Dodanie 3 až 5 pracovných dní (2 ks) Dodanie: 3-5 pracovných dní (1 ks) Zvoľte variant
Kód: 2000000150000017 4001000100000008 4001000150000011 4001000020000005 2000000102000017 Zvoľte variant
€36,74 / ks €14,22 / ks €32,81 / ks €4,67 / ks €4,67 / ks od €4,67 / ks
Kategória: Konvenčné

Sezam indický (Sesamum indicum) bol prvou rastlinou, z ktorej sa lisoval olej za studena. Je to teda najstarší olej a korenie vôbec. Sezamové semená, ktoré sa v tropických oblastiach pestovali už v praveku, rastú v tobolkách a majú krémovú až čiernu farbu. Výťažnosť oleja je pomerne nízka, jeho spracovanie je náročné, a preto je jeho cena vyššia ako pri iných olejoch. V kuchyni má však jednu veľkú výhodu: má vysoký bod zadymenia, a preto je tepelne stabilný na varenie a vyprážanie jedál. Už egyptskí pekári na svojich maľbách zobrazovali pridávanie sezamových semienok do chleba; v tom čase boli semienka symbolom nesmrteľnosti, ale sezamový olej je vynikajúci na pečenie. V potravinárskom priemysle sa používa na výrobu margarínu. Olej má však mnoho ďalších využití ako korenie a možno ho pridávať do omáčok, cestovín, ryžových rezancov, šalátových dresingov alebo obilných kaší.

Olej má aj kozmetické využitie a v tradičnej medicíne sa používal ako regeneračný prostriedok, ktorý sa aplikoval na popáleniny, rôzne druhy poranení alebo stvrdnutú, pľuzgierovanú pokožku. Sezamový olej môžete použiť na výrobu vlasového zábalu. Zaujímavé využitie je v zubnej starostlivosti. Máchanie sezamového oleja v ústach môže zničiť baktérie a prispieť ku krásnym a ľahšie udržiavateľným zubom.

Použitie ako surovina.

Skladujte v suchu, chráňte pred teplom.

Český botanický názov: Indický sezam Anglický názov: Sezamový olej Latinský názov: Sesamum indicum Krajina pôvodu: India