Neohodnotené

ORGANICKÝ SLNEČNICOVÝ OLEJ, 200 ML

Rastlinný olej lisovaný za studena. Rastlinné oleje sa nazývajú tekuté ľahké. Sú zásobárňou energie a mnohých jedinečných látok a živín.
Variant
Dodanie do 10 dní (1 ks)
Kód: 2001000102000001
€3,23 / ks
Kategória: Na konziumáciu
Varianta: 200 ml

História

Z Ameriky do južnej Európy a potom po celom svete

Slnečnica je celosvetovo známa poľnohospodárska plodina, ktorá sa pestuje predovšetkým pre olejnaté semená. Zachované záznamy dokazujú, že slnečnicu pestovali pôvodní obyvatelia Ameriky už pred 5000 rokmi. Začiatkom 16. storočia sa semená týchto rastlín dostali do južnej Európy vďaka španielskemu cestovateľovi Monardesovi. A odtiaľ do celého sveta.

Olej získaný zo semien tejto rastliny je už mnoho rokov veľmi obľúbený. Svoje široké využitie si vyslúžila najmä pre svoju jemnú chuť a vysokú stabilitu. Prirodzene sa vyskytujúce fytonutrienty a esenciálne mastné kyseliny nepochybne zvyšujú jeho hodnotu. Vďaka všetkým svojim výhodám patrí slnečnica medzi najdôležitejšie olejniny pestované na svete.

 

Pôvod a pestovanie

Slnečnice sa nedajú prehliadnuť pre svoju veľkosť a farbu

Slnečnica je rastlina, ktorú nemožno prehliadnuť pre jej robustný vzrast a žiarivo žlté okvetné lístky. Jeho kvety väčšinou smerujú nahor a otáčajú sa za slnkom. Neskôr, v čase plnej zrelosti, sú kvetné hlávky ťažké a klesajú k zemi. Zrelé slnečnicové semená, ktoré sa nachádzajú v strede kvetov, sa zbavia šupiek a vylisujú sa do výsledného slnečnicového oleja.

 

Zloženie a vlastnosti

Žltá farba a charakteristická jemná chuť a vôňa

Jednodruhový slnečnicový olej s certifikátom BIO má svetložltú až tmavožltú farbu a charakteristicky jemnú chuť a vôňu. Vďaka šetrnému lisovaniu za studena sa vo výslednom oleji zachováva maximálne množstvo vitamínov, minerálov a prospešných látok. Dôležitý je aj vysoký obsah známeho antioxidantu v tukoch rozpustného vitamínu E.

Slnečnicový olej obsahuje najmä nenasýtené mastné kyseliny, ktoré tvoria až 92 % celkového zloženia.

 

Použitie

Slnečnicový olej je základnou potravinou vo vašej domácnosti

Slnečnicový olej sa vďaka svojej vysokej stabilite môže používať nielen v studenej, ale aj v teplej kuchyni. Je vhodná na varenie, pečenie a vyprážanie. Vďaka svojej jemnej chuti a aróme je vhodná do slaných aj sladkých jedál.

 

Na záver

  • 100% prírodný
  • Bez farbív a konzervačných látok
  • Vhodné pre vegánov a vegetariánov

Český botanický názov: slnečnica

Anglický názov: Sunflower oil

Latinský názov: Helianthus Annuus Seed Oil

Krajina pôvodu: Slovensko

Skladujte v suchu, chráňte pred teplom.

 

Zdroje

PARK, Brian a John M. BURKE. Fylogeografia a evolučná história slnečnice ročnej (Helianthus annuus L.): diverzita vo voľnej prírode a dynamika domestikácie. Genes. 2020, 11(1), 266.

A. WHITE, DANIEL, IAN D. FISK, SAKUNKHUN MAKKHUN a DAVID A. GRAY. In vitro hodnotenie biologickej prístupnosti tokoferolu a mastných kyselín z olejových telies slnečnicových semien. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2009, 57(13), 5720-5726.

MUHAMMAD ANJUM, Faqir, Muhammad NADEEM, Muhammad ISSA KHAN a Shahzad HUSSAIN. Výživový a terapeutický potenciál slnečnicových semien: prehľad. British Food Journal. 2012, 114(4), 544-552.

BOCKISCH, Michael. Príručka o tukoch a olejoch [online]. 1. AOCS, 1998 [cit. 2020-12-07]. Dostupné na: https://app.knovel.com/hotlink/pdf/id:kt0068MT52/fats-oils-handbook/economic-importance-sunflower

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie