Slnečnicový olej v BIO kvalite - dezodorizovaný
Kategória: | Na konziumáciu |
---|
História
Z Ameriky do južnej Európy a potom po celom svete
Slnečnica je celosvetovo známa poľnohospodárska plodina, ktorá sa pestuje predovšetkým pre olejnaté semená. Zachované záznamy dokazujú, že slnečnicu pestovali pôvodní obyvatelia Ameriky už pred 5000 rokmi. Začiatkom 16. storočia sa semená týchto rastlín dostali do južnej Európy vďaka španielskemu cestovateľovi Monardesovi. A odtiaľ do celého sveta.
Olej získaný zo semien tejto rastliny je už mnoho rokov veľmi obľúbený. Svoje široké použitie si vyslúžila najmä pre jemnú chuť a vysokú stabilitu. K jeho hodnote prispievajú aj prirodzene sa vyskytujúce fytonutrienty a esenciálne mastné kyseliny. Všetky tieto výhody robia zo slnečnice jednu z najdôležitejších olejnín na svete.
Pôvod a pestovanie
Slnečnice sa nedajú prehliadnuť pre svoju veľkosť a farbu
Slnečnica je rastlina, ktorú nemožno prehliadnuť pre jej robustný vzrast a žiarivo žlté okvetné lístky. Jeho kvety väčšinou smerujú nahor a otáčajú sa za slnkom. Neskôr, v čase plnej zrelosti, sú kvetné hlávky ťažké a klesajú k zemi. Zrelé slnečnicové semená, ktoré sa nachádzajú v strede kvetov, sú zbavené šupiek a vylisované do výsledného slnečnicového oleja.
Zloženie a vlastnosti
Žltá farba a charakteristická jemná chuť. ALE BEZ ZÁPACHU
Jednodruhový slnečnicový olej s certifikátom BIO má svetložltú až tmavožltú farbu a charakteristickú jemnú chuť.
Slnečnicový olej sa získava šetrným lisovaním za studena a následne sa podrobuje tzv. dezodorizácii. Olej tak získa neutrálnu vôňu = bez zápachu. Tieto procesy sa opäť vykonávajú šetrným spôsobom, ktorý vo výslednom oleji zachováva maximálne množstvo vitamínov, minerálov a telu prospešných látok. Dôležitý je aj vysoký obsah známeho antioxidantu v tukoch rozpustného vitamínu E.
Slnečnicový olej obsahuje najmä nenasýtené mastné kyseliny, ktoré tvoria až 93 % celkového zloženia.
Použitie
Slnečnicový olej je základnou potravinou vo vašej domácnosti
Slnečnicový olej sa vďaka svojej vysokej stabilite môže používať nielen v studenej, ale aj v teplej kuchyni. Je vhodná na varenie, pečenie a vyprážanie. Vďaka svojej jemnej chuti a neutrálnej aróme je vhodná na prípravu slaných aj sladkých jedál.
Na záver
- 100% prírodný
- Bez farbív a konzervačných látok
- Vhodné pre vegánov a vegetariánov
Zdroje
PARK, Brian a John M. BURKE. Fylogeografia a evolučná história slnečnice ročnej (Helianthus annuus L.): diverzita vo voľnej prírode a dynamika domestikácie. Genes. 2020, 11(1), 266.
A. WHITE, DANIEL, IAN D. FISK, SAKUNKHUN MAKKHUN a DAVID A. GRAY. In vitro hodnotenie biologickej prístupnosti tokoferolu a mastných kyselín z olejových telies slnečnicových semien. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2009, 57(13), 5720-5726.
MUHAMMAD ANJUM, Faqir, Muhammad NADEEM, Muhammad ISSA KHAN a Shahzad HUSSAIN. Výživový a terapeutický potenciál slnečnicových semien: prehľad. British Food Journal. 2012, 114(4), 544-552.
BOCKISCH, Michael. Príručka o tukoch a olejoch [online]. 1. AOCS, 1998 [cit. 2020-12-07]. Dostupné na: https://app.knovel.com/hotlink/pdf/id:kt0068MT52/fats-oils-handbook/economic-importance-sunflower