LIKÉROVÝ OLEJ
Kategória: | Konvenčné |
---|
Dýňový olej lisovaný za studena zo semien tekvice, Cucurbita pepo L. Pôvod tekvice sa uvádza v Južnej a Severnej Amerike a Indii, ale niektoré zdroje uvádzajú aj české korene. Je to jedna z najstarších plodín, ktoré človek pestuje. Presný názov tejto rastliny, ktorá vznikla spontánnou mutáciou, je tekvica (Cucurbita pepo var. Oleifera). Predtým, ako bola tekvica takto vyšľachtená, bolo získavanie oleja oveľa pracnejšie, pretože semená sa poctivo lúpali a potom ručne lisovali. Dnes sa semená na získanie kvalitných semien najprv lisujú za studena a potom sa olej niekoľkokrát prefiltruje cez papier z čistej celulózy. Tekvica je jednoročná rastlina so srdcovitými listami a žltými až oranžovými plodmi. Semená tekvice majú bielu farbu a po odstránení bielej šupky sú semená zelenkavé. Podľa tejto farby má tekvicový olej aj svoju špecifickú tmavozelenú až pomaly hnedú farbu. Má hustú konzistenciu a lahodnú jemnú orechovú chuť.
Na trhu je aj štajerský tekvicový olej, ktorý má rakúsku chránenú ochrannú známku a v Rakúsku sa tradične a s obľubou vyrába už viac ako tristo rokov. V slanej kuchyni je veľmi obľúbený v zeleninových šalátoch alebo ako príchuť do zemiakovej kaše, rizota, cestovín a polievok. Spolu s tekvicovými semienkami sa dá použiť na výrobu pesta. Môže sa použiť aj do sladkých jedál na ochutenie koláčov, dezertov, palaciniek alebo ovocných šalátov. Samotné semená sa v súčasnosti využívajú v širokej škále aplikácií - vo farmácii, kozmetike, potravinárstve a tiež ako vysokohodnotný odpad pre hospodárske zvieratá.
Dýňový olej obsahuje 45 % kyseliny linolovej, 25 % kyseliny olejovej a 13 % kyseliny palmitovej. Je bohatá na prírodné látky, ktoré jej konzumáciou môžu zabrániť degeneratívnym procesom v našom tele.
Skladujte v suchu, chráňte pred teplom.
Český botanický názov: Tekvica Anglický názov: Tekvicový olej Latinský názov: Cucurbita Pepo Seed Oil Miesto pôvodu: India
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.